Đukanović: Poziv u NATO 1. decembra

  • Nebojša Redžić

Premijer Crne Gore Milo Đukanović odgovara na poslanička pitanja (gov.me)

Ubijeđen sam da ćemo 1. decembra dobiti poziv u NATO, a 2. decembra smo spremni za izbore, rekao je danas u parlamentu crnogorski premijer Milo Đukanović.

Crnogorski premijer je u okviru Premijerskog sata poručio da “nema prečeg interesa za državu od toga da nakon dobijanja poziva Crna Gora dobije kompetentnu i autorativnu vlast"

Đukanović je kazao da Vlada nedvosmisleno očekuje poziv za članstvo u NATO-u, zahvaljujući ogromnom poslu koji je urađen, a koji je prepoznat u Izvještaju EK.

"Nikad nijesam bio veći optimista po pitanju dobijanja poziva. Ubijeđen sam da ćemo 1. decembra dobiti poziv u NATO, a 2. decembra smo spremni za izbore. Politička volja DPS-a je tu da idemo na izbore u skladu sa usvojenim zakonima. Nema prečeg interesa za državu od toga da nakon dobijanja poziva Crna Gora dobije kompetentnu i autorativnu vlast", poručio je premijer.

Đukanović je ovo rekao odgovarajući na pitanje šefa poslaničkog kluba DPS-a Milutina Simovića koji je pita premijera kakav će uticaj izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore imati na očekivanu odluku o upućivanju pozivnice za članstvo u NATO.

Premijer je kazao da su članstvo Crne Gore u EU i NATO strateški prioriteti države, ocjenjujući da će dobre ocjene u Izvještaju Evropske komisije u oblasti vladavine prava biti uzeti u obzir pri donošenju odluke o upućivanju poziva.

"Naš uspjeh se mjeri i činjenicom da smo otvorili pregovore u osam poglavlja i da postoji šansa da otvorimo još dva do kraja godine. U oblasti vladavini prava nastavili smo da donošenjem reformskih zakona", naveo je Đukanović.

On je dodao da je dio medija i opozicije sa zluradošću svake godine čekao Izvještaj o napretku.

"Pretpostavljam da je dio opozicije razočaran i osvrtom EK na proteste Demokratskog fronta. Pozivam da razmislimo da li je slučajno da se protestima krenulo uoči Izvještaja o napretku i odluke o članstvu u NATO-u. Mislim da je svakome odgovor jasan na to pitanje", kazao je Đukanović.

Premijer nije zagovornik posredovanja EU u pregovorima između opozicije i vlasti jer smatra da “treba sjesti u poslaničke klupe kako bi se problemi rješavali".

Izvještaj EK je, kaže premijer, jasno pokazao veliki napredak države, i dao jasne smjernice za dalji progres, a “očekivanja Evropske komisije biće sve zahtjevnija u narednim godinama”, zaključio je.