Angela Merkel održala čas istorije

Nakon što je napisala svoje ime na tabli, nemačka kancelarka započela je čas posvećen Berlinskom zidu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel održala je čas istorije u jednoj srednjoj školi u Berlinu, na 52. godišnjicu podizanja Berlinskog zida.
Nemačka kancelarka Angela Merkel održala je čas istorije u jednoj srednjoj školi u Berlinu, na 52. godišnjicu podizanja Berlinskog zida.

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je preuzela neobičnu ulogu – zamenivši profesorku istorije u gimnaziji Hajnrih Šliman. Samo dan pred zvanični početak svoje izborne kampanje, uoči izbora 22. septembra, Merkel je održala 45-minutni čas istorije učenicima završnog razreda, kojima je govorila o svojim sećanjima na Berlinski zid. Kancelarku je na ovaj gest pozvao nemački omladinski časopis “Špiser” .

Razgovarajući sa novinarima pred početak časa, Merkel je izjavila je da je krenula u osnovnu školu 1961, iste godine kada je izgradjen zid. Ona je objasnila kako se pripremala za svoj prvi čas istorije.

"Pogledala sam koliko će učenika prisustvovati času, malo sam čitala istoriju – jer nije isto deliti lična iskustva i predavati činjenice. Meni je veoma interesantno da je moje sopstveno iskustvo već postalo istorija za mlade ljude, nešto što nema nikakve veze sa njihovim sopstvenim iskustvom.”

Jedna od učenica koja je slušala čas Angele Mekrel bila je Lea Kiring.

"Ispričala nam je dosta toga o svom privatnom životu, šta je radila u školi, i kako je provodila vreme sa vršnjacima. Dosta se smejala, nikada je nisam videla kako se smeje, bila je veoma simpatična. Bila je srdačna prema nama, ono što nas je naučila uglavnom smo već znali ali je bilo interesantno čuti šta je ona radila i kako se osećala u vezi sa Berlinskim zidom.”

Sam čas bio je zatvoren za novinare. Inače, prema istraživanjima javnog mnjenja, očekuje se da će stranka Angele Merkel odneti pobedu na federalnim izborima u septembru.