Ukrajinski pobunjenici pronašli crne kutije

Naoružani pro-ruski separatisti drže stražu oko mesta nesreće malezijskog aviona na letu MH17, 20. juli, 2014.

Proruski pobunjenici su saopštili da su pronašli crne kutije sa ključnim podacima sa malezijskog putničkog aviona oborenog iznad istočne Ukrajine.

Lider pobunjenika, Aleksandar Borodaj, danas je rekao da pobunjenici drže te crne kutije i da će ih predati medjunarodnim stručnjacima za avionske nereće. Te kutije snimaju konverzaciju u pilotskoj kabini i sadrže informacije o operacijama u avionu.

One bi mogle istražiteljima da pruže podatke da li su piloti imali predstavu da je u četvrtak, kada je stradalo 298 putnika i članova posade, protiv-avionska raketa upućena na njihov mlaznjak.

Pro ruski pobunjenici su preuzeli kontrolu nad 196 tela žrtava koje su spasilačke ekipe pronašle na mestu nesreće. Oni su ta tela smestili u želežničke vagone hladanjače i saopštili da će ti posmrtni ostaci ostati 15 kilometara od mesta nesreće u gradu Torez koji drže pobunjenici, sve dok ne stignu medunarodni istražitelji.

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio za TV mrežu NBC da Sjedinjene Države još nisu donele finalni zaključak o ruskoj umešanosti u taj sukob, ali su saopštile da postoji “sve veći broj dokaza” protiv Moskve. On je ukazao kako se SAD nadaju da će ovaj dogadjaj podstaći Evropu da podrži dalje sankcije Rusiji za akcije u Ukrajini.