Gadafijeve snage napadaju pobunjenike

Libijski pobunjenici

Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju vrše vazdušne napade i vode žestoke kopnene borbe sa pobunjeničkim snagama koje nastupaju iz istočnog dela zemlje. Vladine snage su danas potisnule pobunjenike iz grada Bin Džavada.

Pobunjenici se kreću prema Gadafijevom rodnom gradu Sirti, oko 160 kilometara zapadno od Bin Džavada. Gadafijeve snage i dalje kontrolišu Sirtu, a pobunjenički komandanti kažu da pristalice vlade pojačavaju odbranu grada.

Zapadno od Sirte, oko 200 kilometara daleko od prestonice Tripolija, stanovnici Misrate koja je u pobunjeničkim rukama, javljaju telefonom da vladina artiljerija i tenkovi napadaju grad, ali nema vesti o žrtvama.

U međuvremenu u Tripoliju, jutros pre svanuća počela je žestoka pucnjava koja je trajala najmanje dva sata. Libijske vlasti tvrde da je to bilo slavlje posle vladinog preuzimanja kontrole nad gradovima Misrata i Ras Lanuf, koje su držali pobunjenici. Stanovnici tih gradova i očevici demantuju da je vlada preuzela kontrolu.

Hiljade Gadafijevih pristalica su izašle na ulice Tripolija posle vesti u uspehu vladinih trupa, mašući zastavama, svirajući automobilskim sirenama i pucajući u vazduh.