Kina neće braniti odgovorne za potapanje broda

Kineski premijer Ven Djiabao izjavio je da njegova vlada neće braniti bilo koga za koga se utvrdi da je odgovoran za potapanje južnokorejskog ratnog broda.

Vlada Južne Koreje saopštila je da je Ven to rekao tokom današnjih razgovora sa južnokorejskim predsednikom Li Mjung Bakom u Seulu. Ven je izjavio da će Peking doneti svoju odluku objektivno i pravedno kada se provere svi podaci medjunarodne komisije.

Južna Koreja obajvila je prošle nedelje rezultate medjunarodne istrage, u kojima se zaključuje da je torpedo koji je lansirala severnokorejska podmornica potopio južnokorejski ratni brod Čeonan 26. Marta. Tom prilikom poginulo je 46 mornara, Severna Koreja uporno negira bilo kakvu umešanost.

U međuvremenu, u najnovijem izveštaju Ujedinjenih Nacija navodi se da Pjongjang tajno izvozi rakete i nuklearnu tehnologiju zemljama kao što su Sirija, Iran i Burma. Izveštaj je sačinila medjunarodna grupa stručnjaka sastavljena da prati sprovodjenje sankcija Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija protiv Severne Koreje.