Kina upozorila SAD: Nema sporazuma ako se uvedu tarife

Američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros uoči razgovora sa kineskom delegacijom

Kina je upozorila da će eventualni sporazumi sa Vašingtonom o rešavanju trgovinskog spora biti ništavni, ukoliko stupe na snagu američke sankcije i tarife.

Peking je to saopštio ubrzo nakon što su delegacije, predvođene američkim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom i vicepremijerom Liu Heom, održale još jednu rundu razgovora o kineskom obećanju da će smanjiti trgovinski suficit sa Sjedinjenim Državama, većom kupovinom američkih proizvoda.

U saopštenju kineskih zvaničnika navodi se da su dve strane "postigle pozitivan i konkretan napredak", ali nije saopšteno više detalja.

Takođe se poručuje: "Ako Sjedinjene Države uvedu trgovinske sankcije, uključujujući povećane tarife, neće stupiti na snagu ni jedan ekonomski i trgovinski sporazum koji postignu dve strane".

Ros je rekao da su američki i kineski zvaničnici razgovarali o određenim američkim uvoznim proizvodima koje bi Peking mogao da kupi, u okviru planova za smanjenje trgovinskog suficita.​

Predsednik Donald Tramp vrši pritisak na Kinu da snanji suficit koji je prošle godine dostigao rekordnih 375,2 milijarde dolara i preti da će povećati carine na kineske proizvode.

Kina je obećala da će "značajno povećati" kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda, energije i drugu roba i usluga.