Keri večeras u Beču sa Zarifom i Ešton

Američki državni sekretar Džon Keri pri dolasku na Medjunarodni aerodrom u Beču, 20. novembra 2014.

Američki državni sekretar Džon Keri u Beču učestvuje u razgovorima na visokom nivou dok uskoro ističe rok za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Keri bi večeras trebalo da se sastane sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom i pregovaračem EU Ketrin Ešton, na marginama sastanka čiji je cilj postizanje dogovora pre isteka roka u ponedeljak.

Keri je ranije danas, u Parizu, izjavio da su svetske sile “ujedinjene” u nastojanju da postignu nuklearni sporazum sa Iranom, ali da ne žele “bilo kakav” sporazum. Takodje je dodao da nije razgovarano o produženju roka za pregovore.

Iran i grupa svetskih sila koja uključuje Britaniju, SAD, Kinu, Francusku, Rusiju i Nemačku, već godinu dana pokušavaju da postignu sporazum.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je sve strane da pokažu nephodnu “fleksibilnost, mudrost I odlučnost” kako bi uspešno okončali pregovore. On je izjavio da se nada da će postizanje medjusobno prihvatljivog i sveobuhvatnog sporazuma obnoviti poverenje u mirnodopsku prirodu iranskog nuklearnog programa.

Za to vreme, šef Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izjavio je da Iran nije pružio dovoljna objašnjenja za istraživanja za koja se sumnja da su povezana sa nuklearnim naoružavanjem. U govoru pred bordom guvernera agencije u Beču, Jukija Amano pozvao je Teheran da na vreme pruži pristup svim relevantnim dokumentima, lokacijama, materijalima i osoblju.