Još jedan protest u Beogradu: Građani lepili po zidovima "laži Aleksandra Vučića"

Novi protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu. Kolona prolazi kroz Terazijski tunel, 23. februara 2018.

Još jedan protest protiv vladavine predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je u subotu u Beogradu.

Skup je počeo okupljanjem na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Okupljeni su nosili nose brojne transparente na kojima između ostalog pisalo: "Sloboda se osvaja na slobodnim izborima", "Nije Ustav krpa da ga šutiraš", "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove", "1244 razloga Kosova je Srbija" i veliki transparent "Asocijacija slobodnih odbornika", koju je osnovalo oko 700 odbornika iz parlamenata lokalnih samouprava iz čitave Srbije, zatim "Alek super si aj sad idi", Laži, poniženja i pljačka nisu budućnost Srbije", "Ko troš i naše penzije"...

VIDEO: Još jedan skup "Jedan od pet miliona", građani lepili "Laži Aleksandra Vučića"

Your browser doesn’t support HTML5

VIDEO Još jedan protest u Beogradu: Građani po zidovima lepili "laži Aleksandra Vučića"

Na platou su bili postavljeni štandovi na kojima građani mogli da potpišu "Sporazum sa narodom".

Nakon obraćanja govornika, ovoga puta kolona građana krenula je na suprotnu stranu od uobičajene i umesto ka Trgu Republike zaputila se ka Kalemegdanu, da bi pored Zelenog venca ušla u Terazijski tunel.

Kolona prolazi pored izlepljenih plakata sa citiranim izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i napisom "Laž" ispod svake od njih, tokom protesta "Jedan od pet miliona", u Beogradu, 23. februara 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)

Na čelu su bili bubnjari, a građani su nosili transparent na kojem piše "Jedan od pet milioina".

U tunelu, građani su po zidovima tunela lepili izjave Aleksandra Vučića. Ispod svih je pisalo "Laž!"

Kolona prolazi pored izlepljenih plakata sa citiranim izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i napisom "Laž" ispod svake od njih, tokom protesta "Jedan od pet miliona", u Beogradu, 23. februara 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)

Citirane izjave Aleksandra Vučića su: "Informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objavićeno za dve nedelje"; Gotovo svim funkcionerima oduzećemo pravo da koriste rotaciju na službebnim automobilima (2013.)"; "Pronaći ćemo ubice novinara (2014.)"; O rešenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila i imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim (2018.)"; "Pa jedini koji ne vređa nikoga, koji ne govori loše o drugima - to sam ja!"; "Pravićemo delove za Boing i Erbas"; "U Srbiji su najjeftiniji udžbenici"...

Zatražena ostavka ministra zdravlja

Na ovom skupu zatražena je ostavka ministra zdravlja Zorana Lončara zbog loše situacije u zdravstvu i zbog nedavne posete Aleksandra Vučića i delegacije i novinara koji su bili u pratnji sterilnom bloku na hematološkom odeljenju Instituta za majku i dete na Novom Beogradu uprkos tome što vlada epidemija gripa i što je na snazi zabrana poseta bolnicama.

Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije rekao je da Lončar i njegove kolege sa instituta nisu smele da dozvole posetu Vučiča i svite sterilnom bloku zarad politilčke kampanje. Tom prilikom nije poštovan ni jedan medicicnski protokol kojim se štiti zdravlje te dece, rekao je on.

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 23. februara 2018.

Panić je naglasio da "Srbiji preti kolaps kompletnog sistema, a zdravstvo i prosveta su na ivici da stanu s funkcionisanjem", te da i da lje funkcionišu samo zahvaljujući nadljuskim naporima zaposlenih.

Psiholog Žarko Trebješnin rekao je obraćajući se prisutima da je "umesto kulta vođe Srbiji potrebna uređena država u kojoj postoji istinska podela vlasti".

"Mi ne želimo da sjaše kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše. Upravo zato smo na ulici što nam je dozlogrdio kult vođe", rekao je Trebješanin.

"Mi živimo u jednom propalom izopačenom društvu gde su uništene osnovne ljudske vrednosti, umesto kulture vlada primitivizam, umesto solidarnosti slave se bezobzirnost i egoizam i pohlepa", rekao je Trebješanin.

Od nove vlasti on očekuje na prvom mestu izgradnju građanske svesti i istinske političke kulture.

Potpredsednica Demokratske stranke i odbornica u Skupštini Vršca Dragana Rakić obavestila je okupljene da je osnovana Asocijacija slobodnih odbornika koju čini 687 odbornika lokalnih samouprava iz čitave Srbije koji su udružili snage u borbi protiv "diktatorskog režima Aleksandra Vučića".

Protest "Jedan od pet miliona" u Berogradu, 23. februara 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)

"Njegova vlada razara sve zdravo i dobro, potire principe i gazi zakone, a naš je prioritet da zaštititimo gradjane i njihove interese" istakla je Rakić.

Kako je ispričala, ima odbornika koji nisu odoleli iskušenjima i oduprli se pritiscima, pa danas sede u klupama u ime SNS-a. Sa druge strane su oni koji su se oduprli priscima i koji su zbog toga morali da preture mnogo toga preko glave. Poručila je i da nije istina da su svi političari isti, ali i da je Srbija puna "malih Vučića", često na pozicijama lokalnih moćnika.

Ne propustite: Posle napada na radnike čistoće različite reakcije i video snimci