U napadu Huta dronovima i raketama više od 80 ubijenih jemenskih vojnika

Vojnici pod kontrolom međunarodno priznate vlade Jemena patroliraju Maribom, Jemen, 2. febraura 2018.

DUBAI - VIše od 80 jemenskih vojnika ubijeno je, a veliki broj ranjen u raketnom i napadu dronova za koji su optuženi Huti pobunjenici u centralnom Jemenu, saopštili su medicinski i vojni izvori u nedelju.

Subotnji napad usledio je nakon nekoliko meseci relativnog mira u ratu između Huta koje podržava Iran i međunarodno priznate vlade Jemena, koju podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

Huti su napali džamiju u vojnom kampu u centralnoj pokrajini Marib, oko 170 kilometara istočno od glavnog grada Sane, toko večernje molitve, rekli su vojni izvori za AFP.

Medicinski izvori u gradskoj bolnici u Baribu, gde su transportovane žrtve, rekli su da je 83 vojnika ubijeno, a 148 ranjeno u udaru.

Objavljeni brojevi žrtava konfliktu u konfliktu u Jemenu često se osporavaju, ali veliki broj mrtvih u Maribu predstavlja svakako jedan od najkrvavijih pojedinačnih napada od izbijanja rata 2014, kada su pobunjenici zauzeli Sanu.

Napad dronom i raketama usledio je dan nakon što su vladine snage, uz podršku koalicije, izvele operaciju širokih razmera protiv Huta u regionu Nijm, severno od Sane.

Borbe u Hihmu trajale su i tokom dana u nedelju, saopštili su vojni izvori, a prenela novinska agencija Saba.

"Desetine pripadnika (Huti) milicije ubijeno je i ranjeno", dodao je izvor.

Predsednik Hemena Abedrabo Mansur Hadi osudio je "kukavički i teroristički" napad na džamiju, javila je Saba.