Jemen: Koalicione snage osvojile aerodrom u Hodeidi

Koalicione snage koje predvodi Saudijska Arabija osvojile su aerodrom u gradu Hodeida u Jemenu, od pobunjenih Hutija, koje podržava Iran. To je prvi korak ka ponovnom osvajanju celog lučkog grada, posle više nedelje sukoba koji su se prelili na okolne krajeve.

Vest da je aerodrom zauzet objavio je koalicioni komandant Abdul Salam al-Šehi u video snimku koji je objavila zvanična novinska agencija WAM Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pokušaj arapske koalicije da osvoji grad podstakao je strahove od humanitarne krize, budući da kroz Hodeidu stižu roba i zalihe koje predstavljaju životni spas za milione stanovnika Jemena.

Saudijska koalicija intervenisala je u građanskom ratu u Jemenu 2015. da bi pomogla vladi da spreči Hutije da preuzmu kontrolu nad centrima sa velikom populacijom i ponovo uspostavi svoju međunarodnu priznatu vladu.

Koalicija je optužila svog regionalnog protivnika, Iran, da koristi grad za dostavljanje oružja pobunjenicima. Iran poriče te optužbe.

Ujedinjene nacije su upozorile da bi svaki napad na luku Hodeida mogao da poremeti dostavljanje humanitarne pomoći blizu 8,5 miliona građana Jemena kojima neposredno preti glad.