Crna Gora: Izveštaj EK ohrabrenje, putokaz za dalje reforme

  • Nebojša Redžić

Potpredsednik vlade Zoran Pažin i šef delegacije EU u Podgorici Aivo Orav (foto: Vlada Crne Gore)

Izvještaj o napretku Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana, koji je danas predstavljen u Briselu, ohrabrenje je za Vladu Crne Gore ali i čitavo crnogorsko društvo, jer daje jasne pokazatelje u pogledu rezultata koji su ostvareni ali predstavlja i jednu vrstu akcionog plana što je potrebno uraditi u narednom periodu da bi se crnogorsko društvo intenzivnim tempom približavalo standardima Evropske unije

Crna Gora je ostala lider u evropskim integracijama. Država je napredovala u oblasti vladavine prava, reformi pravosuđa, ojačala je makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, ali su sloboda izražavanja, borba protiv korupcije, kriminala, pranja novca i trgovine ljudima i izborno zakonodavstvo i dalje oblasti u kojima država još mnogo mora da uradi i pokaže progres, navodi se u Izvještaju Evropske komisije o napretku crne Gore.

"To što smo lideri integracija je podsticaj, ali i odgovornost da dostignemo sve potrebne standarde i potvrdimo stav naših partnera iz Brisela. Ovaj izvještaj, kao i prethodni, neka je vrsta kontinuiteta napredovanja Crne Gore ka članstvu u EU što je naš prioritet", saopštio je potpredsednik vlade Zoran Pažin na konferenciji za medije.

On je kazao da je Izvještaj objektivan, pouzdan i jasan presjek svih oblasti u kojima je Crna Gora napredovala u prethodnom periodu i jasan pokazatelj u kojim oblastima je potreban napredak.

Naglasio je da je ključno pitanje oblast vladavine prava, koja je preduslov za napredak u svim ostalim oblastima.

"Trideset otvorenih poglavlja i tri privremeno zatvorena su rezultat koji zaslužuje uvažavanje ali u narednom periodu obaveze će biti sve zahtjevnije. Treba dodati spremnost naših institucija da se otvare preostala tri poglavlja kao i da se zatvore Poglavlja 7 (intelektualna svojina) i 10 (informaciono društvo i mediji)", poručio je Pažin.

Pažin je rekao da, kada je u pitanju pravosuđe, “bilježi se određen napredak ali se ukazuje na izazove u finansijskim istragama, u oblasti pranja novca". Dodao je da će izazov biti u oblasti finansijskih istraga i privremenog i trajnog oduzimanja imovine stečene kriminalom.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav uručujući potpredsjedniku Vlade Zoranu Pažinu Izvještaj o Crnoj Gori, istakao je da je u Izvještaju navedeno da je potrebna sveoubuhvatna izborna reforma.

Što se političkih kriterijuma, period koji je obuhvaćen Izvještajem EK bio je u sijenci bojkota opozicije.

"Vraćanje dijaloga u parlamenta odgovornost je svih političkih aktera", poručio je Orav. Postoji potreba za većom transparentnošću javne uprave, kazao je Orav.

Kazao je da je “u pravosudnom sistemu zabilježen određen napredak, kao i u borbi protiv korupcije, ali je to i dalje pitanje koje izaziva zabrinutost". Rekao je da institucije moraju da budu proaktivnije. U borbi protiv organizovanog kriminala, postoji bilans rezultata u oblasti krijumčarenje migranata i borbe protiv trgovine narkotika.

"Kad je posrijedi sloboda izražavanja, nije ostvaren napredak. Nema rezultata u istragama oko starih slučajava nasilja nad novinarima. Nedavna politika miješanja u AEM i Javni servis su pitanja za zabrinutost", naglasio je Orav.

“Ovi izvještaji su kritički intonirani kako bi se zemlje Zapadnog Balkana što bolje pripremile za EU", zaključio je Orav.