Antiteroristička operacija u Italiji

Snimak italijanske policije sa hapšenja jednog od osumnjičenih za terorizam, 24. april 2015.

Italijanska policija je saopštila da je uhapsila devetoricu osumnjičenih terorista i da traga za još devetoricom u raciji na pripadnike grupe koja je, kako se veruje, povezana sa napadima u Pakistanu i eventualnom zaverom da se izvrši napad na Vatikan.

Policija je saopštila da su svi osumnjičeni Pakistanci ili Avganistanci ili direktno povezani sa Al Kaidom ili inspirisani tom grupom i da se sumnja da su nastojali da započnu ustanak protiv pakistanske vlade.

Tužilac Mauro Mura je danas rekao novinarima u Sardiniji da snimci telefonskih razgovora ukazuju na "izvesnw pripremw za eventualni napad" na Vatikan pa čak i papu Franju.

Vlasti takodje navode da su neki od traženih osumnjičeni za umešanost u bombaški napad 2009. u kojem je stradalo preko 100 ljudi u pakistanskom gradu Pešavaru. Zvaničnici nisu pronašle specifične dokaze o planovima za napad na papu, ali "snažno podozrevaju" da je postojala zavera za napad na njega. Predstavnik Vatikana Federiko Lombardi je rekao da je takvih petnji bilo i u prošlosti i da nema razloga za zabrinutost.

Telefonski razgovori koje je snimila policija ukazuju da su medju osumnjičenima dve osobe koje su, kako se veruje, bile telohranitelji Osame Bin Ladena.