Vazdušni napadi na Gazu

Palestinka ranjena u izraelskom bombaškom napadu na grad Gaza, 15. avgust, 2011.

Izrael je izveo nekoliko vazdušnih napada u Pojasu Gaze. Kako navode palestinski bolnički izvori, jedna osoba je poginula, dok su četiri ranjene.

Izraelska vojska je saopštila da je danas napala četiri cilja, uključujući grupu ekstremista koji su pokušavali da ispale raketu na Izrael. Napadi su izvedeni dan pošto je jedna raketa ispaljena iz Pojasa Gaze, koji je pod upravom Hamasa, pala na izraelski grad Biršeba. Nema izveštaja o povređenima u tom napadu.

Izrael je juče odobrio izgradnju 277 novih stambenih jedinica u jevrejskom naselju lociranom duboko na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ministar odbrane Ehud Barak odobrio izgradnju novih stanova u naselju Ariel. Takodje je navedeno da će Izrael rezervisati bar 100 tih stanova za Izraelce evakuisane iz Gaze 2005.

Do te odluke došlo je manje od nedelju dana pošto je izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova dalo konačno odobrenje za plan da se izgradi 1600 novih stambenih jednica za jevrejske doseljenike u Istočnom Jerusalimu. Funkcioneri su takodje saopštili kako očekuju da će uskoro odobriti izgradnju još 2700 kuća u tom gradu.

Predstavnik tog ministarstva rekao je da su planovi za izgradnju stanova odgovor na nedavne proteste u Izraelu povodom visoke cene životnih troškova i apele za jefitniji stambeni prostor u jevrejskoj državi. U Vašingtonu, Stejt department je nazvao tu odluku Izraela 'veoma uznemiravajućom.'