Iranci u SAD: Trampova uredba nepravedna

  • Elizabet Li

Nova izmenjena uredba predsednika Donalda Trampa predstavlja veliki problem ne samo za Irance koji bi iz Irana želeli da doputuju u Sjedinjene Države već i za najveću iransku zajednicu u Americi, u Los Anđelesu.

U srcu Persijskog trga, na zapadu Los Anđelesa, vlada praznična atmosfera. Sve je spremno za proslavu iranske nove godine, Noruza. Noruz je deo iranske kulturne baštine i folklora, praznik kada se ide u posetu porodici, rodjacima i prijateljima. Turističke agencije bi u ovo doba godine bile pretrpane zahtevima iranske zajednice za organizovanje putovanja. Međutim to nije slučaj ove godine.

“Mnogo nas više pitaju nego što vrše rezervacije”, kaže vlasnica turističke agencije Šeri Tahuri.

“Većina ljudi kupuje najjeftinije karte, koje kasnije ne mogu da refundiraju ili im menjaju rezervaciju tako da uglavnom zovu i kažu: “ Želimo da vratimo kartu jer nas je strah da idemo tamo. Ne želimo da idemo”, ističe vlasnik turističke agencije Farhad Bešarati.

Turistički radnik Farhad Bešarati kaže da se Amerikanci iranskog porekla, bez obzira na to što su američki državljani, posle Trampove izvršne uredbe, plaše da putuju u Iran.

“Iranska nova godina, Noruz je vreme kada mnogi planiraju da putuju da bi se videli sa rodbinom. Puno majki i vremešnih očeva je ostalo u Iranu. Prošlo je 40 godina od iranske revolucije. Mnogi Iranci u Americi imaju familiju u Iranu koju žele da posete a to sada ne mogu”, kaže novinar Reza Goharzad.

U izvršnoj uredebi stoji da je Iran na listi jer se smatra zemljom koja sponzoriše terorizam. Trampove pristalice pozdravljaju tu meru.

”Imamo najezdu izbeglica sa svih strana, iz Evrope iz zemalja puput Sirije i Irana. To mora da se zaustavi", smatra Maurim Martin.

Međutim Amerikanci iranskog porekla kažu da je uredba nepravedna jer nisu Iranci ti koji vrše terorističke napade u Sjedinjenim Državama.

"...Iranci nikada nisu izvršili teroristički napad ni u Sjedinjenim Državama ni bilo gde drugde. Ali ako se misli na iranski vladu, to pitanje treba odvojiti od običnih ljudi. Moj narod je pod velikim pritiskom diktatorksog režima u Iranu tako da propuste vlade ne treba pripisivati narodu”, smatra Reza Goharzad.

Među onima koji su pogođeni dekretom su i iranski studenti u Sjedinjenim Državama.

“Ima puno studenata medicine koji su otišli u Iran na odmor i sada ne mogu da se vrate. Ovde ih čekaju predavanja, ispiti sve ih čeka, a oni ne mogu da se vrate. To jednostavno nije fer. Užas", naglašava Rouz Jusefi, Amerikanka iranskog porekla.

Bešarati kaže da ništa ne može da se uradi u vezi dekreta, već treba biti strpljiv.

Treba mu dati šansu, nekoliko meseci, neko vreme u krajnjem slučaju možda će se pokazati da je ova odluka bila ispravna.”

U međuvremenu treba se setiti stihova velikog persijskog pesnika Hafeza.

“On kaže da ništa nije isto kao što je bilo i ništa neće biti isto kao što je sada. Sve će se promeniti”, kaže Reza Goharzad.

Promeniće se, ali verovatno ne za ovaj Noruz.