Irak preuzeo grad Havidžu od Islamske države

Šiitske paravojne grupe posle osvajanja Havidže (5. oktobar 2017)

Iračke snage preuzele su grad Havidžu od ekstremističke organizacije Islamska država, saopštio je u četvrtak irački premijer Hajder al Abadi.

Abadi je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, u Parizu, rekao je da je reč o pobedi ne samo za Irak, već za celi svet.

Ofanzivu na Havidžu, koja je počela 21. septembra, izvele su snage iračke vlade, koje podržavaju Sjedinjene Države, i šiitske paravojne grupe koje podržava Iran.

Komandant koalicionih snaga u Iraku, general potpukovnik Pol Fank, pozdravio je osvajanje Havidže i istakao da su se iračke snage borile "hrabro i profesionalno protiv okrutnog i odlučnog neprijatelja".

Prema saopštenju koalicionih snaga, bitka za Havidžu je trajala 14 dana, dok se više od hiljadu terorista navodno predalo.

Taj grad, na severu Iraka, bio je jedno od poslednjih utočišta Islamske države, koja sada kontroliše samo male delove iračke teritorije blizu granice sa Sirijom, te nekoliko gradova u zapadnoj provinciji Anbar.

Međutim, još nema informacija o sudbini oko 78 hiljada civila koji zbog borbi nisu mogli da napuste Havidžu. Od početka ofanzive, iz tog grada je pobeglo oko 12 i po hiljada ljudi.