Promene u vrhu kompanije Meriot

  • Džef Seldin

Bil Meriot odlazi u penziju posle 39 godina na čelu kompanije

Čovek kojem se odaje priznanje da je štand svog oca za prodaju sokova pretvorio u globalni hotelski lanac, odlazi u penziju posle 39 godina na čelu kompanije Meriot Internešnl. Promena u vrhu kompanije, koja je objavljena ove nedelje, dogodila se posle velike ekspanzije u Kini i drugim ekonomijama koje se ubrzano razvijaju. Reporter Glasa Amerike razgovarao je sa Bilom Meriotom, na oproštajnom skupu u njegovu čast, o promenama i razvoju medjunarodnog ugostiteljstva.

Globalna hotelska imperija izgradjena je sledeći jednostavan recept uspeha…

“Vodite računa o svojim zaposlenima i oni će voditi računa o svojim mušterijama. To važi svuda u svetu. Bez obzira u kojoj se zemlji nalazite, svako želi da bude toplo primljen, uz dobru hranu i preciznost, da topla hrana bude topla, a hladna – hladna. Svi žele da imaju dobro iskustvo.”

Kolege i poslovni rivali odaju priznanje 79-godišnjem Bilu Meriotu da je uz tu mantra – i svoj lični pečat - jedan mali štand sa sokovima i lanac restorana pretvorio u Meriot Internešnel, kompaniju sa više od 3,600 hotela u više od 70 zemalja, koja i dalje raste. Na novom izvršnom direktoru Arniju Sorensonu, koji preuzima to mesto u martu – sada je zadatak da nastavi globalnu ekspanziju.

Mislimo da je ovo zora novog zlatnog doba putovanja. To zlatno doba je podstaknuto eksplozivnim rastom zemalja u razvoju. Kina, Indija i Brazil su svima dobro poznati, ali pod-saharska Afrika doživljava ogromne pozitivne promene na mnogim tržištima.”

I Sorenson i Meriot, koji će ostati u bordu direktora, kažu da postoje razlozi za zabrinutost, posebno zbog evropske dužničke krize koja i dalje traje, i posledica Arapskog proleća. No, oni naglašavaju da nema manjka potreba i mogućnosti.

Dobro poslujemo u sub-saharskoj Africi. Ušli smo u nekoliko zemalja u tom području gde vidimo veliki potencijal. Oni imaju mnoštvo minerala, obilje nafte. Imaju mnogo toga što se danas traži, što će svet nastativi da kupuje i razvija u sub-saharskoj Africi i želimo da budemo deo tog razvoja.”

Meriot Internešnl je 2010. zabeležio prihode u iznosu od 12 milijardi dolara, uz snažan rast u Kini i Brazilu.