Srbija ispod regionalnog proseka, CG "umereno slobodna"

U Indeksu ekonomskih sloboda za 20134. godinu Srbija je svrstana medju uglavnom neslobodne ekonomije i uprkos napretku nalazi se ispod regionalnog proseka, dok je Crna Gora - umereno slobodna.
Prema indeksu ekonomskih sloboda za 2014. godinu, koji izdaju američka Heritidž fondacija i poslovni list Vol Strit Žurnal, ocena ekonomske slobode u Srbiji je 59.4, što je čini 95-om slobodnom ekonomijom sveta, odnosno svrstava medju uglavnom neslobodne ekonomije.

Ovogodišnji izveštaj označava 20. put da su fondacija Heritidž I Vol Strit Žurnal obavili istraživanje stanja ekonomskih sloboda i slobodnog preduzetništva u svetskim državama, koji se meri na skali od 0 do 100, procenom deset kategorija uključujući fiskalnu slobodu, veličinu države, vlasnička prava, i slobodu od korupcije.

Medju zemljama regiona, lošije rangirana od Srbije je samo Bosna i Hercegovina, koja je 101. na listi. Najbolje rangirana zemlja regiona je Makedonija – na 43. mestu. Crna Gora zauzela je 68. poziciju a Hrvatska je na 87. mestu.

Ukupna ocena Srbije je za 0.8 poena bolja ove godine, sa poboljšanjima u slobodi ulaganja, monetarnoj slobodi i slobodi od korupcije, koje su prevagnule u odnosu na pogoršanja u kontroli državne potrošnje, fiskalnoj slobodi, slobodi poslovanja i trgovinskoj slobodi. Srbija je rangirana na 37. mestu od 43 zemlje u evropskom regionu a njena ukupna ocena ostaje ispod svetskog i regionalnog proseka, navodi se u izveštaju.

“Ekonomska sloboda Srbije je ocenjena prvi put u Indeksu za 2009. godinu i njena ocena se od tada popravila za 2.8 poena. Četiri od ukupno deset ekonomskih sloboda, uključujući slobodu ulaganja, slobodu poslovanja i monetarnu slobodu su se poboljšale. Najprimetnije je poboljšanje slobode investicija - za 35 poena. Ove prednosti su se ipak delimično neutralisale pogoršanjima u upravljanju državnom potrošnjom i fiskalnoj slobodi”, konstatuje se u izveštaju.

U indeksu za 2014. godinu, Srbija je postigla svoju najvišu ocenu ekonomske slobode do sada. Uprkos značajnom napredovanju u nekoliko područja, međutim, ona nastavlja da zaostaje u promovisanju efektivne vladavine prava, a implementacija dublje institucionalne reforme ostaje kritična, primećuju autori izveštaja.

Korupcija je i dalje ozbiljan problem u Srbiji, navodi se u dokumentu. Mito i bespravno ponašanje su široko rasprostranjeni, a posebno u javnoj nabavci i privatizaciji. "Država nema evidenciju istrage i procesuiranja korupcije, posebno u slučajevima visokog profila. Iako su sprovedene reforme u pravnom sistemu, uključujući i pregled svih tužilačkih i sudskih pozicija , nezavisnost i odgovornost treba da bude poboljšana", ocenjuju autori izveštaja.

Crna Gora – umereno slobodna, iznad svetskog proseka

Crna Gora zauzela je 68. poziciju na svetu, i 31. u evropskom region, uz ukupnu ocenu ekonomske slobode 63,6, što je svrstava među umereno slobodne ekonomije sveta u Indeksu za 2014. godinu.

“Njena ukupna ocjena je za 1.0 bod viša od prošlogodišnje sa značajnim dobicima u slobodi poslovanja i slobodi ulaganja koji su prevagnuli u odnosu na pad u radnoj slobodi, monetarnoj slobodi i slobodi od korupcije. Crna Gora je zauzela 31. mesto od 43 zemlje u europskoj regiji, a njena ukupna ocjena iznad svetskog proseka”, navodi se u izveštaju.

Crna Gora je prvi put ocenjena u Indeksu za 2009. godinu, od kada je unapredila svoju ekonomsku slobodu za više od 5 poena. Šest od 10 ekonomskih sloboda, uključujući slobodu ulaganja, radnu slobodu, slobodu poslovanja i slobodu od korupcije, su poboljšane, sa slobodom ulaganja koja je dobila 25 bodova. Dosegnuvši svoj najviši ukupni rezultat do sada, Crna Gora i dalje ostaje " umereno slobodna", ističe se u Indeksu ekonomskih sloboda za 2014. godinu.

Međutim, ekonomska sloboda je još uvijek ograničena nedostatkom institucionalne predanosti snažnoj zaštiti vlasničkih prava i efikasnoj borbi protiv korupcije. Pravosudni sistem ostaje neefikasan i podložan političkom uplitanju, zaključuje se u izveštaju.