Neuspeo referendum o migrantskim kvotama u Mađarskoj

  • VOA

Policija patrolira na granici izmedju Mađarske i Srbije 2. oktobar, 2016.

Referendum u Mađarskoj o evropskim kfotama za prihvat izbeglica nije uspeo, pošto izlaznost nije dostigla potrebnih 50 odsto izašlih, iako se velika većina građana koji su glasali izjasnila protiv kvota.

Na referendumu održanom u nedelju glasalo je 43,9 odsto birača, od čega je 98,3 odsto glasalo protiv kvota, ali da bi glasanje bilo validno, neophodna je izlaznost od 50 odsto plus jedan.

Mađarska vlada proglasila je "potpunu pobedu", ali analitičari rezultate referenduma ocenjuju kao "zbunjujući, ali ne i katastrofalni poraz" premijera Viktora Orbana.

"Možemo biti ponosni jer smo prva i jedina članica EU u kojoj je došlo do ovakvog referenduma. Mađarski građani dobili su priliku da se direktno izjasne o pitanju imigracije", rekao je Orban svojim pristalicama posle objavljivanja rezultata glasanja.

On nije izričito naveo da je referendum zvanično nevažeći, ali je kazao da će predložiti promenu ustava kojom će biti ispunjena volja birača koji su izašli na referendum.

Orban, populistički lider, dosledno se protivio migrantskoj politici EU, navodeći da će naseljavanje velikog broja muslimana u Evropu ugroziti Mađarsku i evropski hrišćanski identitet i kulturu.

Orbanova stranka Fides proglasila je pobedu neposredno po zatvaranju biračkih mesta, dok su analitičari zaključili da je nemilosrdna kampanja protiv naseljavanja izbeglica verovatno prezasitila glasače.

Na ishod referenduma, kako navodi agencija Asošiejted pres, uticao je i poziv nekoliko opozicionih stranaka i nevladinih grupa da gradjani bojkotuju glasanje i ostanu kod kuće.

Mađarski premijer rekao je da se nada da će referendum o kvotama biti raspisan i u drugim zemljama i ocenio da je glasanje protiv kvota "učvrstilo madjarski suverenitet i nezavisnost".

Tokom, 2015. godine 400.000 tažilaca azila u Evropi je prošlo preko Mađarske, većina njih pre nego što su podignute bodljikave žice na granici sa Srbijom i Hrvatskom.

Orban se strogo protivi planu Evropske unije da primi 160.000 migranata ravnopravnije širom tog bloka. U skladu sa tim planom Mađarska bi primila 1294 azilanta.