Promena hrvatske politike prema Srbiji?

Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Službeni Beograd još nije komentarisao pobedu Kolinde Grabar Kitarovorić koja je rekla da će se boriti za prava manjina u Hrvatskoj, ali i da ništa manje neću tražiti za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i u drugim susednim zemljama.

Službeni Beograd još nije komentarisao pobedu i izbor Kolinde Grabar Kitarović za predsednicu Hrvatske.

Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavila je nakon jučerašnje izborne pobede da će Hrvatska biti prosperitetna i bogata država, a mediji u prvi plan ističu njena tri obećanja – da će odmah početi sa radom, da želi da ide dalje bez podela u društvu i da će realizovati svoj predizborni program za izlazak zemlje iz krize. Grabar Kitarović je poručila da će se Hrvatska snažno pozicionirati u EU i NATO, kao i da će rešavati otvorena pitanja sa susedima:

Boriću se za prava manjina u Hrvatskoj, da ona budu još veća. Ali ništa manje neću tražiti za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i u drugim susednim zemljama. Podržaćemo hrvatski narod u BiH u njihovim zahtevima i traženjima da konačno postanu jednakopravni sa ostala dva naroda."

Makar u Srbiji je pobeda Kolinde Grabar Kitarović na izborima za predsednika Hrvatske dočekana kao iznenađenje, a u prvim reakcijama na njenu poruku da će tražiti poštovanje prava za Hrvate "u Srbiji, Vojvodini i u drugim susednim zemljama", nekadašnji direktor Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Petar Lađević je istakao da se nada da se radi o lapsusu, jer bi u suprotnom, kako je rekao, srpska država morala veoma oštro da reaguje. Po mišljenju Lađevića hrvatska spoljna politika će u narednom periodu sigurno zavisiti od politike EU prema Srbiji:

"Pobeda HDZ-ovog kandidata znači nešto drugo – da će u tom odnosu prema Srbiji oni poštovati politiku EU prema Srbiji, ali da će paralelno sa time neke bilateralne stvari sasvim sigurno zaoštravati. Smatram da će u sledećem periodu gospođa Kitarović, u skladu sa HDZ-ovom politikom koristiti odnos prema Srbiji za rešavanje unutrašnjepolitičkih pitanja."

Kao jedan od osnivača Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj, Lađević smatra da izbor Kolinde Grabar Kitarović pokazuje da je Hrvatska duboko podeljena između ekstremnog nacionalizma HDZ-a i normalnog građanstva.