Izglasano poverenje grčkoj vladi

Grčki premijer Jorgos Papandreu (arhiv)

Grčki parlament izglasao je kasno večeras poverenje vladi Jorgosa Papandreua. Za vladu je glasalo 153 od ukupno 298 prisutnih poslanika u parlamentu. Grčki premijer apelovao je pre glasanja u parlamentu na formiranje "šire" vladine koalicije, kako bi bio usvojen plan evropskih zemalja za otpis duga te zemlje.

Grčki premijer Jorgos Papandreu izazvao je političku buru u zemlji kada je ranije ove nedelje objavio da će raspisati referendum o paketu finansijske pomoći koji su lideri Evropske unije odobrili samo nekoliko dana pre toga. To je razgnevilo evropske lidere i izazvalo paniku na svetskim berzama. Evro se jutros stabilizovao pošto je prethodno saopšteno da referenduma ipak neće biti. Evo šta o tome kaže finansijski analitičar Oliver Rot:

“Tržišta su u dobrom stanju pošto je ponovo zavladao optimizam nakon konfuzije koju je izazvao Papandreu. Mi se sada fokusiramo na primenu odluka iz Brisela. Ako sve bude išlo u redu uvereni smo da će u sledeće dve nedelje akcije zabeležiti porast.”

U Atini grčki finansijski analitičar Nikos Hristodulu kaže da će tržišta biti nestabilna sve dok bude vladala politička neizvesnost:

Tržišta žele jaku vladu u Grčkoj, bez obzira da li je u pitanju koaliciona vlada ili vlada jedne stranke. Ako dodje do izbora i ako bude nagoveštaja da nova vlada neće biti jaka to će se negativno odraziti na tržišta.”

Prema izvorima agencije Rojters Papandreu je priznao da je pogrešio kada je sazvao referendum o paketu finansijske pomoći Evropske unije.