Arid Uka napao zbog Avganistana

Nemačka policija na aerodromu u Frankfurtu

Nemačko tužilaštvo koje istražuje okolnosti smrtonosnog napada na dvojicu američkih pilota na aerodromu u Frankfurtu saopštilo je da je napadač to učinio zbog nezadovoljstva ratom u Avganistanu.

Tužilac Rainer Grisbaum izjavio je da je 21-godišnji napadač Arid Uka, poreklom sa Kosova, rekao da je motiv za napad bio video snimak na internetu dan ranije, za koji on tvrdi da pokazuje napad američkih vojnika na jednu kuću u Avganistanu. Grisbaum je dodao da je Uka vlastima izjavio da je želeo da spreči takve akte.

Tužilac je citirao osumnjičenog da je rekao da je kao radnik na aerodromu često slušao američke vojnike kako razgovaraju o napadima koji su navodno počinjeni u Avganistanu. Grisbaum je rekao da je Uka prišao autobusu u kojem su bili američki vojnici pod izgovorom da traži cigaretu. Nakon što je upitao da li putuju u Avganistan, Uka je pucao u ledja vojnika koji je potvrdno odgovorio. Zatim je ušao u autobus izvikujući „Alah je veliki“ u ubio vozača hicem u glavu.

Druga dvojica američkih vojnika su ranjena, dok se prilikom pokušaja da ubije i trećeg vojnika njegov pištolj zaglavio. Nemačke vlasti veruju da se Uka radikalizovao putem interneta i kažu da nema indikacija da je on povezan sa terorističkim grupama. Grisbaum kaže da incident pokazuje opasnost od pojedinačnog delovanja islamista.