EK: Britanski izbori dobri za pregovore o razlazu

  • Elvir Bucalo

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk: Kao da je Hičkok režirao Bregzit.

Iznenadna najava izbora u Velikoj Britaniji, koji bi se trebali održati 8. juna, zatekla je evropski politički vrh. Tako predsjednik Evropskog Savjeta, Donald Tusk u prvoj reakciji kaže da izgleda kao da je sam Alfred Hičkok režirao Bregzit. Sa druge strane, iako neočekivana, najava britanskih izbora je pozitivno dočekana - izbori su dobra stvar, kažu u Evropskoj komisiji, uz nadu da će nakon njih pozicija britanske premijerke biti ojačana i time osiguran miran tok pregovora o razlazu Velike Britanije i EU.

Niko sa ove strane Kanala ne želi da pregovorima, koji bi zvanično trebali da počnu početkom juna, ton daju britanske pristalice "teškog razlaza", kojima je čak i odlazak Londona iz evropskog društva bez ikakvog sporazuma, bolja opcija od sporazuma koji bi, strahuju oni, bio na štetu Britanaca. U Briselu se, sa druge strane, prisjećaju da je sama premijerka Mej prije reforenduma bila za ostanak Velike Britanije u EU, što je, iz evropske perspektive, danas svrstava u tabor "prijateljski" nastrojenih snaga vladajućih konzervativaca.

Ukoliko pobijedi na vanrednim izborima, na šta ukazuju brojne ankete, ona bi u samoj Britaniji ojačala vlastitu poziciju a pregovorima o Bregzitu dala miran, kooperativan ton.

A to je upravo ono što Evropljanima treba - tako predsjednik Evropskog vijeća, Donald Tusk, u prvoj reakciji na britanske izbore kaže da je Bregzit delo Hičkoka: "nakon zemljotresa na početku, rastu tenzije", nadajući se hepiendu na kraju. Njemački ministar spoljnih poslova, Sigmar Gabriel poručuje da se, nakon britanskog referenduma o odlasku iz EU "predvidivost i pouzdanost", potrebniji nego ikad ranije. Glavni pregovarač o Bregzitu u ime Evropskog parlamenta, Gi Verhofštat, poznat po čvrstom stavu da Uniji treba više jedinstva umjesto osipanja, poručio je da će, u ime najbolje moguće zajedničke EU-britanske budućnosti, raditi sa novom vladom u Londonu, ostavljajući otvorenim pitanje ko će biti na čelu vlade nakon 8. juna.

Evropski izvori odbacuju tvrdnju, iznijetu u britanskoj štampi da je funkcija vanrednih britanskih izbora da uvjere Evropljane kako Britanci zaista misle da odu - niko na ovoj strani nije ni sumnjao u to nakon referenduma, poručuju oni nezvanično, dok, zvanično, tradicionalno neutralno, izjavljuju:

"EU je unija demokratija, biće izbori, izbori su svuda i to je prirodno. Dakle, izbori su dobra stvar, mi smo za to, generalno govoreći", kaže portparol Evropske komisije, Margaritis Šinas.

Sa evropske strane, užurbano se vrše pripreme za teške pregovore - posljednjih dana aprila bi evropski lideri trebali usvojiti njihove smjernice, dok bi tokom maja ministri zaduženi za različite oblasti, dovršili posao. Sada se samo čeka na rezultat britanskih izbora.