Objavljen izveštaj o MH17

Rekonstrukcija aviona prikazana tokom prezentacije konačnog izveštaja o uzroku pada malezijskog aviona na liniji MH17, koji se srušio na jugoistoku Ukrajine u julu prošle godine. Gilze Rijen, Holandija, 13. oktobta, 2015.

Dugo očekivani zvanični izveštaj o uzrocima pada malezijskog aviona MH17 prošle godine, kada je poginulo 298 ljudi, ukazuje da je on oboren projektilom BUK, ruske proizvodnje, ali ne i ko snosi odgovornost za ovu tragediju

Međunarodni tim tužilaca koji vodi krivičnu istragu o uzrocima obaranja aviona, saopštio je danas da je identifikovao "osobe od značaja za istragu" ne navodeći imena osumnjičenih.

Avion MH17 srušio se zbog eksplozije bojeve glave 9n314m van aviona, na levoj strani kokpita.Ova bojeva glava uklapa se u vrste projektila koji su instalirani u sistem BUK raketa zemlja-vazduh - rekao je predsednik holandskog odbora Tjibe Justra.

Holandski pemijer Mark Rut pozvao je Rusiju da u potpunosti sarađuje u vezi sa krivičnom istragom o odgovornosti za obaranje malezijskog aviona na letu MH17.

Malezija je najavila da će krivično goniti one, koji su oborili avion na letu MH17, pošto je holandski istražni tim saopštio da je avion oboren projektilom, koji je ispaljen sa teritorije ratom razorene istočne Ukrajine.

Danas su takođe objavljeni i rezultati istrage ruskog koncerna "Almaz -Antej" za prozvodnju protivvazdušnog raketnog sistema BUK, prema kojima je malezijski avion oboren 17. jula 2014. godin nad Ukrajinom sa teritorije koju su tada kontrolisale ukrajinske snage bezbednosti, prenele su ruske agencije.

Kamion parkiran kod spomenika podignutog na sećanje žrtava obofenog putničkog aviona MH17. Avion se srušio kod sela Hrabove u istočnoj Ukrajini. 13. oktobar, 2015.

Linija leta aviona MH17 od Amsterdama do Donjecka, oblasti na jugoistoku Ukrajine.