Deveti dan protesta u Beogradu

"Protest protiv diktature", u Beogradu, 8. aprila 2017. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Obeležje današnjeg Protesta protiv diktature, koji je održan u centru Beograda, je to što su se studentima i mladima priključili predstavnici Sindikata Sloga, koji su zahtevali bolji položaj radnika u Srbiji. I ovoga puta ulicama Beograda šetalo je nekoliko hiljada ljudi.

Večerašnje, deveto protestno okupljanje Protiv diktature počelo je ispred Vlade Srbije oko 18 sati, a nakon toga je više više hiljada demonstranata krenulo u šetnju centralnim beogradskim ulicama, uzvikujući parole protiv Aleksandra Vučića i vladajuće koalicije.

Demontranti, kojima su se danas priključili članovi Sindikata Sloga, krenuli su prema Trgu Slavija, a potom su Beogradskom ulicom ušli u Bulevar kralja Alekrandra. Studenti na čelu kolone nose veliki baner na kome piše "Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava", dok predstavnici sindikata Sloga nose transparent "Radnik nije rob".

Na Fejsbuk stranici "Protiv diktature", istaknuti su zahtevi protesta - traži se smena političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodni izbore, smena članova RIK-a i REM-a, smena odgovornih urednika RTS-a i RTV-a. Studenti zatim traže i momentalno razrešenje svih stranačkih i ko-rumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i prome-nu prioriteta ekonomske i socijalne politike.

A povodom protesta Protiv diktature danas se oglasio i Sindikat "Nezavisnost" RTS-a, koji ukazuje na sraman način izveštavanja Televizije Beograd o studentskim i građanskim protestima i zahteva ostavku glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS Nenada Lj.Stefanovića.

O lošem i teškom stanju u medijima danas se govorilo i na obeležavanju 18-te godišnjice od ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije - kako je tom prilikom rekao predsednik NUNS-a Slaviša Lekić, Srbija je jedina zemlja u kojoj je broj rešeniih ubistava novinara - nula.

"Ministar za informisanje Aleksandar Vučić 1999. godine, posle ubistva novinara Slavka Ćuruvije tvrdio je da ga je ubila crnogorska mafija. Pre tri godine, rekao je da je u njegovom ubistvu udela imala država. Mislim da ne bi bilo loše saslušati sadašnjeg premijera-predsednika, da nam otkrije detalje, saznanja."

Predstavnik Udružena novinara Srbije Vladimir Radomirović je pozvao sudske vlasti da ne odugovlače suđenje za ubistvo Ćuruvije i od Vlade Srbije da hitno privede pravdi optuženog Miroslava Kuraka kome se sudi u odsustvu jer je u bekstvu. On je rekao i da UNS podržava rad Komisije za istraži-vanje ubistava novinara i da očekuje da će se rasvetliti sve okolnosti smrti Dade Vujasinović i otkriti ubice Milana Pantića.