Dan sećanja na žrtve Holokausta: Srpski narod saoseća sa Jevrejima

Prežuveli logoraš tokom obeležavanja 74. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Aušvic, u Poljskoj, 27. januara 2019.

U nedelju u podne, zvanično obeležavanje dana sećanja na žrtve holokausta održano je u Novom Sadu, gde su gradonačelnik Miloš Vučević i predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad položili su vence na spomenik žrtvama Holokausta.

"Svetski dan obeležavanja stravičnog genocida u Drugom svetskom ratu je jedna opomena i za sadašnje i buduće generacije", rekao je Vučević, naglašavajući da srpski narod posebno može da se saoseća sa Jevrejima, "zato što je stradalni narod, jer je u dva svetska rata postradao u biblijskim razmerama".

Mirko Adam, predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu podsetio je da je nacistička Nemačka tada više svojih resursa trošila na odvođenje Jevreja u logore, nego za armiju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je u Beogradu da današnji dan mora biti opomena i upozorenje koliko je diskriminacija opasna i do kakvih je katastrofalnih posledica u istoriji dovodila i dodala da je neophodno stalno ukazivati i podsećati na važnost poštovanja ljudskih prava, svih različitosti i svega što je drugo i drugačije.

Opasno poricanje Holokausta, antisemitizam jača u EU

Liberalno-demokratska partija upozorila je da žrtve holokausta ne smeju biti zaboravljene, pogotovo na današnji dan, jer bi, po oceni LDP-a, na taj način bio bi omogućen i zaborav zločinačke politike i monstruozne ideologije koje su milione nevinih ljudi, brutalno i iz najnižih neljudskih pobuda, oterale u smrt.

Mnoga istraživanja u zemljama EU pokazuju da i posle 70 godina od holokausta, i dalje ne samo da preovlađuju antisemitizam, relativizam i revizionizam već i da jačaju, kao i da je takvih slučajeva sve više, rekla je za RTS ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam.

Treba razumeti da su antisemitizam i revizionizam i bilo koje nasilje na etničkoj osnovi opasna pretnja za demokratske poretke, kazala je ambasadorka. "Zato smatram da je odgovornost lidera koji se zalažu za demokratske vrednosti da pošalju veoma jasnu poruku", naglasila je upitana o revizionizmu koji se sprovodi u članici EU - Hrvatskoj.

Izraelska ambasadorka istakla je i da veruje da je moguće koncentrisati se na mlade generacije koje nemaju iskustvo s Holokaustom.

Obnoviti spomen prostor na Starom sajmištu

Rešavanje pitanja memorijala na prostoru na kome se nalazio logor Staro sajmište na obali Save u Beogradu veoma je važno, naglašeno je danas u više navrata.

"Poricanje Holokausta je veoma opasno jer je to deo mejnstrima, državnog narativa koji govori o holokaustu. Zbog toga je jako važno što će na Sajmištu biti memorijal države Srbije svim žrtvama Holokausta", rekao je za Radio Beograd episkop Pakračko-slavonski Jovan.

Ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fišer Kam, rekla je da se pitanje rešenja za memorijal Staro sajmište u Beogradu nalazi visoko na dnevnom redu i da je veoma važno da se ono preuredi i da nakon 70 godina "i Jevreji i nejvrejsko stanovništo zaslužuju da imaju jedno takvo memorijalno mesto".

Žarko Korać: Srbija pokušava nemoguće

Srbija pokušava poslednjih godina da uradi nemoguću stvar - da održi živim sećanja na holokaust i da iskaže poštovanje ogromnim jevrejskim žrtvama i činjenici da je taj genocid jedan od najranijih u Evropi se dogodio u samoj Srbiji, a istovremeno da rehabilituje neke učesnike Drugog svetskog rata koji su bili izraziti antisemiti ili su verno služili nemačkom okupatoru, izjavio je za Glas Amerike narodni poslanik Žarko Korać i objasnio da pre svega misli na Milana Nedića, čija je policija pomagala u hapšenju Jevreja koji su se krili tokom drugog svetskog rata.

U poslednje vreme, ono što je zaista zapanjujuće, u jednom uglednom dečjem nedeljniku pojavila se potpuna rehabilitacija Dimitrija Ljotića koji je bio notorni antisemita, verovatno najpoznatiji antisemita u predratnoj politici Srbije i čija je oružana jedinica bila verni saradnik okupatora i koji nije ni najmanje krio svoje pronacističke simpatije, rekao je Korać.