Odbrana traži privremenu slobodu za Dikića

ARHIVA - Hapšenje Bratislava Dikića, 17. oktobar 2016.

Advokati odbrane u slučaju državni udar zatražili su danas od sudskog vijeća Višeg suda da bivšem srpskom policijskom šefu, okrivljenom Bratislavu Dikiću, hitno omogući privremeno puštanje na slobodu radi liječenja na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu.

"Tražim hitan prekid postupka za mog branjenika, njegovo privremeno puštanje na slobodu radi liječenja na VMA u Srbiji", rekao je Dikićev advokat Milan Petrović. "Ovakvo ponašanje suda je nedopustivo, imajući u vidu izuzetno složeno zdravstveno stanje mog branjenika, kome se ne obezbjeđuje adekvatna zdravstvena zaštita."

Petrović je rekao da se, na zahtjev odbrane, Ministarstvo pravde Srbije pismeno obavezalo da će optuženog Dikića izručiti Crnoj Gori kada to bude potrebno za sudski postupak, navodeći da su mu srpski ljekari preporučili operaciju i bolničko liječenje.

"Ukoliko ovo ne bude prihvaćeno, uputićemo prigovor sudu u Strazburu…, jer bi se, u tom slučaju, radilo o kršenju prava optuženog", rekao je Dikićev branilac. "U mnogim drugim postupcima, na međunarodnim sudovima, čak i na suđenjima za ratne zločine, ovakvi postupci su se prekidali ili razdvajali.

Specijalni tužilac, Saša Čađenović, rekao je da, iako tužilaštvo ima razumijevanja za zdravstveno stanje Dikića, smatra da se "dijagnostika može obaviti u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici".

"Smatram da je predlog preuranjen, iz razloga što iz postojeće medicinske dokumentacije proizilazi dalja dijagnostika, koja se može obaviti u Kliničkom centru Crne Gore", rekao je Čađenović, koji je ocijenio da odgovor Ministarstva pravde Srbije ne znači da država daje garancije, već da se obavezuje da će poštovati međudržavni ugovor o izručenju, što nije učinila u slučaju optuženih srpskih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića.

Advokat Petrović pojasnio je da u njegovom zahtjevu za puštanje Dikića na privremenu slobodu ne govori o ukidanju pritvora, već puštanju radi liječenja, navodeći da se odbrana već obratila Vladi Srbije za dodatne garancije, ukoliko ih bude zatražilo crnogorsko tužilaštvo.

Specijalni državni tužilac, Milivoje Katnić, naglasio je dobru saradnju tužilaštava Crne Gore i Srbije u slučaju pokušaja terorizma u Crnoj Gori i podsjetio da je Srbija iznijela jasan stav i odbila izručenje dva lica obuhvaćenih optužnicom.

"Obzirom da su ova lica izvršila krivična djela izvršila na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije, ukoliko Dikić poželi da se ne vrati na suđenje, ne bi bilo pravnih mogućnosti da se obezbijedi njegovo prisustvo", rekao je Katnić, potvrđujući stav tužilaštva da se dijagnostika i operacija Dikića može obaviti u KCCG u Podgorici, uz mogućnost da ljekari iz Srbije ili druge države obave operaciju.

Optuženi Dikić rekao je da se u ovom slučaju ne radi samo o operaciji, već i o teškom postoperativnom postupku koji traje šest mjeseci, ističući da pristaje da bude smješten "negdje drugo u Podgorici, pod nadzorom", te da se liječi u podgoričkoj bolnici.

Današnjem ročištu nije prisustvovao optuženi Miloš Jovanović, zbog čega je tužilac Čađenović predložio razdvajanje postupka za njega, a odbrana zatražila objašnjenje od suda gdje se Jovanović nalazi i zašto nije obezbijeđeno njegovo prisustvo današnjem ročištu i optužila tužilaštvo da je Jovanoviću omogućilo privilegovan status.

Optužena Branka Milić podsjetila je sud da je Crna Gora potpisnica međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i članica NATO, pozivajući sud da obezbijedi bolje uslove i posebne pritvorske jedinice za optužene jer, po njenom mišljenju, postojeće nisu u skladu sa zakonom.

"Jedanaest mjeseci sam u jednom špajzu, kao da sam u Gvantanamu, nemam uslova za odbranu i nemam uslova za liječenje", rekla je Milić u nastavku suđenja grupi od četrnaest optuženih za stvaranje krimilalne organizacije i pokušaj terorizma, koje se nastavlja sjutra.