Rekordan broj uhapšenih novinara

Protest turskih novinara koji traže od premijra Redžepa Tajipa Erdogana da oslobodi njihove kolege (arhivski snimak)

Odbor za zaštitu novinara navodi da je najgora situacija u Turskoj, Iranu i Kini, ističući da su vlade tih zemalja pojačale optužbe za antidržavnu delatnost
Odbor za zaštitu novinara, sa sedištem u Njujorku, saopštio je da je broj uhapšenih novinara u svetu ove godine dostigao rekord.

Organizacija navodi da je najgora situacija u Turskoj, Iranu i Kini, ističući da su vlade tih zemalja pojačale terorisanje i optužbe za antidržavnu delatnost da bi ućutkale medijsku kritiku. U danas objavljenom izveštaju, odbor navodi da su 1. decembra u zatvoru bila 232 novinara, urednika i fotoreportera, što je rekordan broj otkako je organizacija 1990. počela da vodi statistiku. Povećanje od gotovo 30 odsto u odnosu na 2011, predstavlja najveći skok u protekloj deceniji.

Takođe, u svetu je ove godine poginulo 65 novinara. Izvršni direktor Odbora za zaštitu novinara, Džoel Sajmon, rekao je da su optužbe za protivdržavnu delatnost i „terorizam“ uobučajena sredstva koja vlade koriste za zastrašivanje, hapšenje i zatvaranje novinara. Odbor je utvrdio da su na osnovu takvih optužbi u zatvorima u svetu najmanje 132 novinara.

Najviše uhapšenih novinara, 49, je u Turskoj, gde su desetine kurdskih novinara i urednika iza rešetaka na osnovu optužbi za terorizam i antidržavnu delatnost. Iran je na drugom mestu liste sa 45 novinara u zatvoru, dok je na trećem mestu Kina, gde su 19 od ukupno 32 novnara u zatvoru, pripadnici ujgurske manjine i tibetanskih organizacija. Pri vrhu liste su potom Eritreja, Sirija, Vijetnam, Azerbejdžan, Saudijska Arabija i Uzbekistan, na desetom mestudržava sa najviše novinara u zatvorima.