Dalaj Lama o Kini

Tibetanski duhovni lider Dalaj Lama

Prognani tibetanski duhovni lider, Dalaj Lama, kaže da Kina reformiše svoju ekonomiju
Dalaj Lama kaže da će novi kineski lider verovatno sprovoditi političke reforme kako bi ostavio svoj pečat na zemlju, kao što je to sadašnje rukovodstvo učinilo sa ekonomskim reformama.

U govoru novinarima, tokom posete budistima u Japanu, prognani tibetanski duhovni lider je rekao da Kina reformiše svoju ekonomiju. On je ukazao da je politika jedina preostala oblast koju može da reformiše novi predsednik, Ši Djinping.

„Tokom proteklih 60 godina imali smo eru predsednika Maoa, onda Denga Šaopinga, a potom Djianga Cemina i Hua Djintaoa. U svakoj od tih era bilo je promena. Ista Komunistička partija, isti autoritarni sistem, ali zbog nove realnosti stranka je takodje imala neku vrstu sposobnosti da deluje u skladu sa novom realnošću“, rekao je Dalaj Lama i dodao: „Sada je, verujem, u novoj realnosti cilj, kako je rekao Hu Djintao. da se izgradi harmonično, stabilno društvo.“

Potpredsednik Ši će, prema očekivanjima, dužnost lidera Komunističke stranke preuzeti od predsednika Hua Djintaoa na partijskom kongresu koji počinje u četvrtak, u Pekingu. On će postati predsednik u martu.

Dalaj Lama je priznao da su ekonomske reforme imale koristi za Kinu, ali je rekao da je pribegavanje sili od strane vlasti u suprotnosti sa njihovim ciljem da kreiraju „harmonično društvo.“
Peking optužuje Dalaja Lamu da traži nezavisnosti i podstiče nasilje u Tibetu, uključujući više od 50 slučajeva samospaljivanja, od marta 2011.