Pesma, umetnik i grad

  • Faiza Elmasri

Vašington

Muzičari nalaze inspiraciju na različitim – ponekad neobičnim mestima. Rene Mofat, kantautor iz Vašingtona, pronašao je umetničko nadahnuće u autobusu kojim svako jutro ide na posao. Novinarka Glasa Amerike pripremila je reportažu o Mofatovoj pesmi koja prenosi njegov komplikovan odnos prema gradskom prevozu, ali i fascinaciju gradom u kojem živi i radi.

Rene Mofat nije bio siguran kako će njegova publika da reaguje na pesmu o autobusu.

“Razmišljao sam - mnogi ljudi moraju da se voze gradskim prevozom, pa sam pretpostavio da će razumeti”.

Radnja pesme prati Mofata koji na kraju jednog radnog dana odlazi iz kancelarije na ugovoreni sastanak sa devojkom, koju još nije upoznao. Kada autobus na liniji 42 najzad dođe, on seda pored žene koja glasno priča preko mobilnog telefona. Kasnije se ispostavlja da je baš ta devojka ona sa kojom ima ugovoreni sastanak. Mofat kroz pesmu izražava uobičajeno raspoloženje mnogih Vašingtonjana – olakšanje kada se pojavi autobus, neraspoloženje kada kasni i razdražljivost ponašanjem saputnika.

“Ponekada slušaju muziku previše glasno, a nekada glasno pričaju preko telefona. Često ne želite da čujete razgovor koji vodi sa svojim prijateljem, a neki nose previše stvari sa sobom”.


Mofat je rođen u Teksasu, a u Vašington se doselio pre 6 godina. On kaže da je američka prestonica nalik varošici.

“Dopada mi se što svuda može da se stigne peške, ali koristeći gradski prevoz, upoznao sam mnoge ljude koje nikada ne bih upoznao da živim u ruralnom mestu”.

Mofatova pesma i druga lokalna muzika čuju se duž trase 42, ali i na drugim mestima po gradu. Između ostalog i u “Fodžolu”, popularnom restoranu na točkovima. Marijan Meklaflin kaže da voli da sluša muziku dok služi hranu.

“To daje dodatnu dimenziju i osećaj onome što radimo”.

“Fodžol” je jedno od 25 vašingtonskih privatnih preduzeća koja imaju pretplatu na “Listen Local First”, program koji su pre 6 meseci osnovali Mofat i njegov prijatelj Kris Noum.

“Lokalni umetnici sada mogu da preporuče svojim prijateljima i porodici – hej, idite u ovu radnju jer ćete tamo čuti moju muziku”.

Mofat kaže da je dobio dobre kritike za “Liniju 42”, što mu daje nadu da će ipak ostvariti svoj san – da da otkaz u firmi gde radi pola radnog vremena kao veb dizajner i da se u potpunosti posveti svojoj muzici.