Preminuo režiser Ken Rasel

Filmski reditelj Ken Rasel sa britanskom manekenkom Tvigi

Britanski filmski režiser Ken Rasel, poznat po svojim provokativnim filmovima, umro je u 85. godini života. Raselov sin je saopštio da je on juče preminuo mirno, u snu, posle serije moždanih udara.

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova snimljen po romanu Di Ejč Lorensa, „Zaljubljene žene“, sadrži i scenu rvanja dva naga glumca. Film je Raselu doneo nominaciju za najbolju režiju, dok je Glenda Džekson dobila „Oskara“ za najbolje odigranu žensku ulogu u tom filmu.

Rasel je počeo karijeru kao fotograf, posle čega je prešao u BBC u redakciju umetničkog programa. Odatle je započeo karijeru filmskog reditelja i 1970-ih bio zapažen po seriji filmova koji su često kritikovani zbog prenaglašenog seksa i nasilja. U njegovim filmovima je često bila primetna i njegova strast prema muzici, na primer u filmovima „Ljubitelji muzike“ iz 1970. i „Listomanija“ iz 1975.

Čak je režirao i muzički video spot „Nikita“ za Eltona Džona. Njegovi radovi su kasnije postali previše eklektični, tako da je teško dolazio do novca za snimanje. Rasel se rodio u engleskoj luci Sautempton 1927. Nadživeli su ga četvrta supruga, Eliza i osmoro dece iz pretohnih brakova.