File: Sloboda medija uslov za EU

Evropski komesar za proširenje Štefan File (arhivski snimak)

Slučajevi nasilja nad novinarima na Balkanu su stalni problem, a pretnje nasiljem i dalje vode ka autocenzuri u regionu, ocenio evropski komesar na skupu u Briselu
Na današnjem skupu o slobodi izražavanja i medija Speakup u Briselu okupilo se više od 400 novinara, predstavnika nevladinih organizacija, kao i političara iz regiona i EU, a evropski komesar za proširenje Štefan File je poručio da su slobodni mediji jedan od preduslova za priključenje EU.

Slučajevi nasilja nad novinarima na Zapadnom Balkanu su stalni problem, a pretnje nasiljem i dalje vode ka autocenzuri u regionu, ocenio je evropski komesar za proširenje Štefan File na na današnjoj konferenciji u Briselu o slobodi medija na Balkanu i poručio da su slobodni mediji jedan od preduslova za priključenje EU.

Ne treba da postoji nekažnjivost, a vlasti treba da pojačaju napore u istraživanju novih i ranijih slučajeva nasilja nas novinarima, rekao je File i podržao inicijativu Srbije da se formira komisija koja će istražiti nerešene slučajeve nasilja nad predstavnicima medija.

Evropski komesar je pomenuo direktora crnogorskih Vijesti Željka Ivanovića i Verana Matića iz B92 kao žrtve nasilja nad medijima i istakao da će opipljivi rezultati u slobodi medija i izražavanja biti u žiži pregovora o ulasku u članstvo zemalja Balkana, zajedno s vladavinom prava i temeljnim slobodama:

"Postoji stalni rizik da moć države može biti upotrebljena protiv slobode izražavanja, što teško pogađa novinare, pogotovo one sa oskudnim sredstvima. Sa pozitivne strane, zajedno sa našim partnerima uspešno smo dekriminalizovali zakone o kleveti, koji su najčešće korišćeni za ućutkivanje kritičnog novinarstva."

Za punu slobodu izražavanje i rada novinara založila se i predstavnica OEBS-a za medije Dunja Mijatović, koja je ocenila da ne postoji sloboda za novinare, za urednike ili izdavače – sloboda izražavanja i medijska sloboda su individualna prava, rekla je Mijatović.

"Poboljšanje medijskih sloboda nije samo pitanje prava. Transparen-tnost i inkluzivnost pri kreiranju i usvajanju zakona, kao i sudska nezavisnost u njihovoj implementaciji treba da budu branjeni, kada je reč o medijima, jednim osnovnim elementom – jednostavno slobodom."

Član Evropskog parlamenta Jerži Buzek je istakao da je sloboda govora temelj demokratije i da bez slobode govora nema ni znanja, razumevanja, rasta. Možemo reći da je manjak slobode govora kao manjak vazduha, rekao je Buzek.