Velika anti-teroristička akcija u Australiji

Australijska federalna policija sprovela racije pred zoru u traganju za teroristima

Australijski premijer Toni Ebot izjavio je da su vlasti sprovele veliku anti-terorističku akciju u toj zemlji nakon što je jedan viši član Islamske države naredio ubistva u Australiji.

Premijer Ebot je izjavio da je naredjenje poteklo od “Australijanca koji, po svemu sudeći, visoko rangiran” u ekstremističkoj grupi koja kontroliše velike delove Sirije i Iraka.

“Australijanac koji po svemu sudeći zauzima visok položaj u ISIL-u, uputio je sasvim direktan poziv mrežama koje podržavaju tu grupu u Australiji, da sprovedu ubistva u ovoj zemlji kako bi pokazali šta mogu da urade. Zato, to nije samo sumnja, to je namera, i zato su policija i bezbednosne agencije odlučile da reaguju na ovaj način.”

Australijski mediji navode da će sudska dokumenta pokazati da su ekstremisti planirali da otmu jednog Australijanca, umotaju žrtvu u zastavu Islamske države i odseku mu glavu. Australijska policija uhapsila je rano jutros 15 osoba u velikoj anti-terorističkoj raciji u Sidneju, Brizbejnu i Loganu. Policija navodi da je najmanje jedna osoba optužena za terorizam.

"Policija veruje da je grupa protiv koje smo izvršili današnju operacija imala nameru I započela da planira sprovodjenje činova nasilja ovde u Australiji. To se posebno odnosi na činove nasilja protiv nasumično izabranih australijskih gradjana. Današnja akcija i operacija koja će se nastaviti znači da će policija eliminisati potencijal za nasilje protiv australijskih gradjana koristeći prvu priliku koja joj bude pružena.” kaže Endrju Kolvin, Vršilac dužnosti komesara ausralijske federalne policije.

Hapšenja su izvršena nekoliko dana pošto je Australija podigla nivo upozorenja na terorizam zbog pretnje pristalica Islamske države. Prošle nedelje, australijska policija uhapsila je dvojicu ljudi u Brizbejnu osumnjičenih da su se pripremali da se bore u Siriji, regrutujući ekstremiste i prikupljajući novac za al-Nusra front, organizaciju povezanu sa Al Kaidom.