Pakistan zatvorio put za snabdevanje NATO

Pakistanski vojnik patrolira plemenskim područjem duž granice sa Avganistanom

Pakistanska vlada odlučila je da zatvori put korišćen za snabdevanje NATO snaga u Avganistanu, uzvraćajući na taj način na navodni prekogranični napad NATOa, u kome su poginula tri pakistanska vojnika.

Kamioni sa zalihama i cisterne sa gorivom za međunarodne snage nagomilali su se danas kraj graničnog prelaza Torkam, u pakistanskom plemenskom području Kiber, nekoliko sati posle NATO napada - četvrtog o kome su izvestili pakistanski funkcioneri proteklih dana. Najveći deo zaliha za snage NATOa u Avganistanu doprema se kopnenim putem preko Pakistana.

Ranije danas, funkcioneri pakistanske bezbednosti saopštili su da su NATO helikopteri ušli u pakistanski vazdušni prostor, napali jedan kontrolni punkt u području Kuram, kraj avganistanske granice, i ubili trojicu pripadnika pakistanskih paravojnih snaga. Druga tri vojnika su ranjena. Prema pakistanskim funkcionerima, NATO snage su nedaleko odatle izvršile još jedan napad u kome niko nije povređen.

NATO je saopštio da su njegovi helikopteri danas napali ekstremiste u avganistanskoj pokrajini Paktia, ali da nisu ulazili u pakistanski vazdušni prostor. Koalicija je saopštila da istražuje moguću povezanost ta dva incidenta.

Američke bespilotni avioni već godinama vrše napade duž avganistansko-pakistanske granice, ali su napadi letelicama sa ljudskom posadom retki.

Plemensko područje u Pakistanu, kraj granice sa Avganistanom, uglavnom je pod kontrolom ekstremista koji redovno napadaju NATO snage u Avganistanu.