Amnesti kritikuje evropske vlade

Privremeni savetnik Amnesti Internešenela Klaudio Kordone prilikom objavljivanja izveštaja

Veliki broj evropskih vlada nije uspio da zaštiti ljudska prava, već je skrivao kršenja i suzbijao kritike, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Interenešenel.

U godišnjem izvještaju, Amnesti je kritikovao vlade, među kojima njemačku i poljsku, zašto što su pomagale Centralnoj obavještajnoj agenciji da u tajnosti prebacuje osumnjičene za terorizam do zatvora gde su bili podvrgnuti oštrom ispitivanju. Veliki broj zemalja takođe se kritikuje zbog lošeg postupanja sa imigrantima i izbeglicama.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, uključujući i Kosovo, Amnesti Internešenel je ocenio da je postignut izvestan napredak u procesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima. Nastavlja se međutim diskriminacija manjinskih zajednica u Srbiji i na Kosovu, gde postoji međuetničko nasilje, navodi se u izveštaju.

Ukazuje se i na preporuke savetodavnog komiteta Saveta Evrope da pravosudni sistem treba da bude efikasniji u slučajevima diskriminacija manjina i da je potrebno preduzeti mere u borbi protiv diskriminacije Roma u različitim oblastima.

Amnesti Internešenel naglašava da su u Srbiji ugrožene žene koje se bave ljudskim pravima, a posebno one koje se bave ratnim zločinima, pravdom u tranziciji i korpucijom. U izveštaju se ukazuje i na loše uslove u zatvorima, što je prema izveštaju problem i na Kosovu.

Amnesti takođe navodi da je na Kosovu i dalje prisutna diskriminacija Roma i da je potrebno primeniti plan o integraciji Roma, Aškalija i Egipćana. Nastavlja se i međuetničko nasilje, posebno u Kosovskoj Mitrovici, navedeno je u izveštaju u kome se izveštava i o prisilnom vraćanju izbeglih iz evropskih zemalja na Kosovo.

Kada je reč o Crnoj Gori, Amnesti saopštava da je postignut izvestan napredak u procesuiranju ratnih zločina, ali da je i dalje ugrožena sloboda izražavanja i prisutna diskriminacija Roma. Amnesti takođe podseća da je Crna Gora i dalje tranzitna zemlja za žene i djevojke žrtve trgovine ljudima da je propustila da osudi odgovorne i identifikuje žrtve.