Ambasador Skot: Današnja dešavanja na Kosovu su veliki korak unazad

Kosovo police escort Marko Djuric a Serb official to a police station in Kosovo capital Pristina after he was arrested in northern Kosovo town of Mitrovica, Monday, March 26, 2018.

Amabasador SAD Kajl Skot kaže da su događaji na Kosovu veliki korak unazad, nakon što je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je posle saslušanja kod sudije za prekršaje u Prištini proteran sa Kosova,a nakon toga preko Merdara odveden u centralnu Srbiju.

"Današnji događaji u Mitrovici predstavljaju veliki korak unazad. Nadam se da će hladne glave preovladati omogućavajući smirivanje situacije,“ napisao je Skot na svom nalogu na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće preći preko hapšenja direktora Kancelarije za KiM Đurića u Kosovskoj Mitrovici, a nakon održane hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Vučić je rekao "da će odgovarati svi koji su učestvovali u otmici Đurića".

"Preživeo je Đurić, ali mi nećemo preći preko toga. Svi koji su učestvovali u tome odgovaraće pred držanim organima Srbije. I dva lica srpske nacionalnosti koja su pomagala albanskim teroristima za otmicu Marka Đurića, svi će odgovarati Srbiji", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je tokom obraćanja medijima nakon hapšenja Đurića u Kosovskoj Mitrovici rekao da je Srbija “poštovala sve međunarodne akte” i da je na vreme obavestila Prištinu o nameri srpskih zvaničnika da odu na Kosovo.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je na smirenost, i rekao da je policija Kosova delovala u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima u hapšenju Marka Đurića, prenosi RTK2.
"Ovaj slučaj ne bi trebalo da ugrozi komunikaciju između Kosova i Srbije, dijalog između dve zemlje i napore za normalizaciju, dobrosusedske odnose i pomirenja između Kosova i Srbije,“ rekao je predsednik Tači.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je večeras razgovarala sa predsednikom Srbije Vučićem i kosovskim predsednikom Tačijem o situaciji na Kosovu, kao i da žali zbog onoga što se danas dogodilo na Kosovu, napisala je Mogerini na Tviteru.

Đurić je sada slobodan i na putu nazad, navela je Mogerini i pozvala na mir i očuvanje dijaloga.