Danska - 2004-06-12

Fudbalska reprezentacija Danske sigurno ne spada u krug favorita na predstojeæem Evropskom prvenstvu, ali svakako reè je o dobroj i iskusnoj ekipi koja u Portugalu može da iznenadi mnoge.

Danci su gotovo redovni uèesnici završnih turnira svih velikih takmièenja, a nastup u Portugalu biæe im šesti uzastopni na kontinentalnim šampionatima.

Njveæi uspeh Danska je ostvarila 1992. godine na EP u Švedskoj, gde je osvojila zlatnu medalju. Na taj turnir, s obzirom da nisu izborili plasman kroz kvalifikacije, došli su na mala vrata, kada je Evropska fudbalska unija (UEFA) zbog sankcija izbacila SR Jugoslaviju.

Posle prvenstva u Švedskoj Danci su igrali epizodne uloge na dve naredne evropske smotre. Ipak, bez obzira što su prošla vremena Petera Šmajhela i braæe Laudrup, Mihaela i Brijana, sa "vikinzima" se ne treba šaliti, jer su oni na svakom takmièenju "plutajuæa mina" na koju neko može da "naleti".

Reprezentaciju Danske vodi nekada veliki igraè Morten Olsen, a èine je "legionari" iz najjaèih evropskih liga - Martin Laursen iz Milana, defanzivac Intera Tomas Helveg, Martin Jorgensen i Per Kroldrup iz Udinezea, fudbaler Èelsija Jesper Gronkjer, Tomas Gravesen iz Evertona, Ebe Sand iz Šalkea, Denis Romedal iz PSV Ajndhovena...

Ipak, prva zvezda ekipe je napadaè Milana, Jon Dal Tomason, koji po pravilu postiže gol na svakoj drugoj reprezentivnoj utakmici.

Tomason je sa èetiri gola bio drugi strelac poslednjeg Svetskog prvenstva, na kome su Danci porazom od Engleske 0:3 eliminisani u osmini finala. Pre tog poraza "vikinzi" su grupi potopili sa 2:0 branioca titule, Francusku i poslali je kuæi.

U kvalifikacijama za EP Danska je osvojila prvo mesto u grupi u kojoj su se takmièili još Rumunija, Norveška, BiH i Luksemburg.

U Bukureštu su pružili jednu od najboljih igara savladavši Rumune èak sa 5:2, medjutim, imali su Danci i teških trenutaka u kvalifikacija, pogotovu u poslednja dva susreta, kada su sa Rumunijom kuæi i BiH u Sarajevu jedva isèupali po bod 2:2 i 1:1.

Selekciju Danske, slièno kao i njihove komšije Švedjane, krasi disciplina, timska igra i odlièna fizièka pripremljenost.

Selektor Olsen forsira sistem 4-3-3, gde je obièno centarfor Šalkea Sand u samom vrhu napada, Tomason je polušpic, a na krilima su Jorgensen i Gronkjer, dok je kljuè igre na sredini terena kod Tomasa Gravsena.

Igraju uglavnom po bokovima i upravo u zavisnosti od pozicije boènih igraèa lako menjaju formacije od ofanzivne 4-3-3 do defanzivne 4-5-1.

Selektor Olsen, koji je èak 102 puta oblaèio crveno-beli dres, gotovo celu karijeru proveo je na mestu štopera (iako je nosio broj 10 na ledjima), medjutim, upravo taj deo danske ekipe je najslabiji u Portugalu.

Danska se dobro brani od visokih lopti, ali defanzivci "vikinga", pogotovu centralni, na èelu sa 35-godišnjim veteranom Reneom Henriksenom, previše su spori u igri "jedan na jedan" sa protivnièkim napadaèima.

Slaba odbrana i nedostatak pravog "graditelja" igre može predstavljati veliki problem za Dance na Evropskom prvenstvu. Èini se da im je maksimalni domet u Portugalu drugi krug, ali u konkurenciji Italije, Švedske i Bugarske vrlo je moguæe da se i ranije vrate kuæi.

Sastav reprezentacije Danske na EP u Portugalu:

Golmani: 1-Tomas Sorensen (Aston Vila), 16-Peter Skov-Jensen (Midtjiland), 22-Stefan Andersen (Èharlton).

Odbrambeni igraèi: 6-Tomas Helveg (Inter), 13-Per Kroldrup (Udineze), 18-Brijan Priske (Genk), 3-Rene Henriksen (Panatinaikos), 5-Niklas Jensen (Borusija Dortmund), 4-Martin Laursen (Milan), 2-Kasper Bogelund (PSV Ajndhoven)

Vezni red: 7-Tomas Gravesen (Everton), 14-Klaus Jensen (Èarlton), 12-Tomas Kalenberg (Brondbi), 15-Danijel Jensen (Mursija), 17-Kristijan Poulsen (Šalke).

Napadaèi: 8-Jesper Gronkjer (Èelsi), 11-Ebe Sand (Šalke), 9-Jon Dal Tomason (Milan), 20-Kenet Perez (AZ Alkmar), 21-Peter Madsen (Bohum), 19-Denis Romedal (PSV Ajndhoven) 10-Martin Jorgensen (Udineze), 23-Peter Lovenkrands (Rendžers).