<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/cpress/20040531/thumb.w053165a.jpg">Šaron pokušava da dobije podršku za plan izraelskog povlaèenja iz Pojasa Gaze i dijela Zapadne Obale - 2004-05-31

Izraelski premijer Arijel Šaron predstavio je nezadovoljnim poslanicima svoje stranke Likuda - revidirani plan o izraelskom povlaèenju iz Pojasa Gaze, i o evakuaciji dijela jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Ubijeðen u ispravnost svog plana, Šaron je zaprijetio da æe smijeniti ministre koji se protive predloženom povlaèenju iz Gaze.

Dvanaest od 23 ministra u Šaronovom kabinetu protive se planu evakuacije naselja na okupiranim teritorijama u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali..

Šaron bi mogao da smijeni dvojicu najveæih oponenata u svom kabinetu da bi dobio neophodnu veæinu.

Meðutim, analitièari upozoravaju da bi smjena konzervativnih desnièarskih ministara mogla skupo da košta Arijela Šarona, pošto je

Meðu njegovim najljuæim protivnicima i popularni, radikalni ministar finansija Benjamin Natanjahu – glavni Šaronov stranaèki rival.

Arafat uslovno podržava Šaronov plan

Istovremeno, u jednom od rijetkih intervjua za izraelsku televiziju, palestinski lider Jaser Arafat uslovno je podržao plan Arijela Šarona o izraelskom povlaèenju iz Pojasa Gaze, ali je rekao da je nemoguæe da ga palestinska uprava prihvati sve dok se izraelska vojska ne povuèe iz tog podruèja. Arafat je istovremeno ponudio i da sa Šaronom direktno razgovara o miru na Bliskom Istoku.