Dvodnevni sastanak u Moskvi sa funkcionerima Evropske unije - 2004-04-22

Ruski zvaniènici pripremaju se za dvodnevni sastanak u Moskvi sa funkcionerima Evropske komisije koje predvodi predsednik Romano Prodi. Kako iz Moskve izveštava dopisnica Glasa Amerike Lisa Brajant, na pregovorima treba da se uèvrste odnosi Rusije i Evropske unije, koja u èlanstvo uskoro prima 10 novih èlanica, od kojih su neke bivše države Sovjetskog Saveza.

Sastanku koji poèinje veèeras, pored ostalih prisustvovaæe ruski predsednik Vladimir Putin, premijer Mihail Fradkov i predsednik Evropske komisije Romano Prodi. Tema sastanka - strepnje Rusije zbog proširenja Evropske unije, veoma je aktuelna uoèi ulaska 10 novih država u èlanstvo, 1. iduæeg meseca. Ruski ministar inostranih poslova Aleksandar Jakovenko, izjavio je uoèi sastanka da æe zvaniènici pokušati da naðu naèin da obezbede da period tranzicije posle prijema deset novih èlanica u Uniju, ne ugrozi ekonomske veze sa tom organizacijom. Rusija je veæ dugo podozriva prema proširenju Evropske unije, tvrdeæi da ne sme da se dozvoli podizanje novog zida u Evropi koji æe iskljuèiti Rusiju. Rusija je posebno zabrinuta zbog preferencijalnih trgovinskih tarifa, koje bi mogla da izgubi kada nove èlanice usvoje striktne kvote i tarife na robu iz Rusije. Neki eksperti u Moskvi procenjuju da bi Rusija mogla da izgubi oko 150 miliona dolara godišnje ukoliko se predviðene mere ne promene. Drugo sporno pitanje na sastanku biæe poziv Evropske unije Rusiji da održi mirovne razgovore sa èeèenskim separatistima, što presednik Putin veæ dugo odbija.

Putin je i sinoæ izneo nezadovoljstvo zbog toga što Evropska unija i dalje upuæuje takve predloge, naglasivši da su separatistièki buntovnici - teroristi koje, kako je rekao, treba eliminisati. Pored toga, Evropska unija vrši sve veæi pritisak na Rusiju da ratifikuje protokol iz Kjota, o kontroli gasova koji proizvode efekat staklene bašte i koji, po mišljenju nauènika, izazivaju globalno zagrevanje. U saopštenju EU objavljenom pre sastanka, hnavodi se da æe predsednik Komisije Romano Prodi na sastanku sa Putinom ponoviti poziv Rusiji da ubrza ratifikaciju protokola iz Kjota. Dodaje se da æe èlanovi evropske delegacije naglasiti važnost nastavka saradnje u vezi sa energetskim pitanjima, èija bi rešenja dovela do zakljuèenja sporazuma o pristupanju Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.