Pulicerova nagrada dopisniku Vasington Posta - 2004-04-06

Dopisnik Entoni Šadid, Amerikanac libanskog porekla koji piše i govori arapski, dobitnik je nagrade za izveštavanje iz inostranstva, za seriju napisa i izveštaja iz Iraka. Sig Gisler je administrator za Pulicerovu nagradu. "Pobednik je Entoni Šadid iz Vašington Posta za njegovu neobiènu sposobnost da uhvati, na sopstveni rizik, glasove i emocije Iraèana kada je njihova zemlja bila osvojena, njihov lider poražen, a njihov naèin života preokrenut", rekao je Gisler.

Rat u Iraku je dominantna tema u Sjedinjenim Državama u poslednjih godinu dana, ali je iznenadjujuæe da ona nije gurnula u drugi plan ostale teme. Gisler kaže da ovogodišnji pobednik i finalisti odražavaju opštu sliku tema i dolaze iz pisanih medija širom zemlje, iz malih gradova ali i iz velikih urbanih centara.

"Zastupljen je veliki broj razlièitih delova zemlje kao i niz razlièitih tema, naroèito u godini kada ste mogli da pomislite da bi rat mogao da bude dominantna tema. Mislim da je ovo bio ohrabrujuæi primer visokog kvaliteta novinarstva širom zemlje", istakao je Gisler.

Dnevnik "Los Andjeles Tajms" dobio je najviše nagrada - za ukupno pet kategorija — kritiku, urednièki komentar, izveštavanje iz zemlje, fotografiju kao i za izveštavanje lista o požarima u južnoj Kaliforniji, za koje je dobio nagradu za najnovije vesti. Ni jedan dnevni list nije do sada dobio toliko nagrada, uz izuzetak "Njujork Tajmsa", koji je 2002. godine osvojio 7 nagrada za izveštavanje o teroristièkim napadima 11. septembra 2001. godine.