Spirit razgibava mehanièku ruku - 2004-01-17

Kontrolori u Laboratoriji za mlaznu propulziju, u Kaliforniji, prvi put su pokrenuli mehanièku ruku terenskog vozila Spirit. Šef tima Mark Adler kaže da je kamera sa mikroskopskim soèivom, koja se nalazi na kraju ruke, usmerena ka marsovskom tlu:

”Spirit je danas poèeo svoju misiju. Prvi put smo upotrebili ruku, koja je spuštena ispred vozila, sve do samog tla, kako bismo napravili prvi mikroskopski snimak površine neke druge planete.“

Novi crno-beli snimci pokazuju detalje marsovskog tla, koje posebno zanima nauènike zbog toga što izgleda da je žitko, kao blato, ali bez teènosti. Nauènici su ga nazvali ”èarobni tepih.“ To svojstvo primeæeno je èim se Spirit spustio, pre skoro dve nedelje. Neobièno tlo izgledalo je lepljivo, a kada su ispumpani vazdušni jastuci koji su ublažili spuštanje uvuèeni pod platformu, u njemu je ostao trag kao u vlažnom pesku. Geolog Ken Herkenhof kaže da se na najnovijem snimku vide detalji velièine zrna peska:

”Ovo su snimci najviše rezolucije ikada dobijeni sa Marsa. Veoma su uzbudljivi. Sve je ovo jako novo pa još pokušavamo da shvatimo šta je to što vidimo. Moj lièni utisak je da se radi o aglomeratu èestica prašine, možda nešto kao cement.“

Nauènici planiraju detaljnu analizu ovih i drugih uzoraka, u okviru glavnog zadatka - traganja za odgovorom: da li je tim prostorom nekada tekla voda u kojoj je možda bilo živih biæa. Ali pre nego što se ”marsovski džip“ kroz nekoliko dana još više udalji od mesta spuštanja, nauènici æe pokušati da ustanove koliko lako æe se to vozilo sa šest toèkova kretati po terenu. Nauènik sa univerziteta Kornel, Rob Saliven, kaže da su tragovi toèkova plitki, što je dobar znak:

”Ne oèekujemo nikakve probleme, ako teren bude kao do sada. Džip uopšte nije mnogo utonuo.“

Identièni dvojnik Spirita, nazvan Oportuniti, približava se Marsu na koji bi trebalo da se spusti 25. januara i to na suprotnoj strani planete, gde je teren razlièit. Ako spuštanje bude uspešno, Oportuniti æe sprovoditi istu vrstu istraživanja marsovskog tla i kamenja kao Spirit. Za one koji imaju pristup internetu, amerièka Agencija za svemirska sitraživanja - NASA - objavljuje snimke na svom sajtu, a adresi www.nasa.gov.