Prva inspekcija UN stigla u Libiju - 2003-12-27

Šef Medjunarodne agencije za atomsku energiju doputovao je u Libiju radi razgovora sa predsednikom Moamarom Gadafijem, u okviru otpoèinjanja procesa inspekcije prošlih i sadašnjih libijskih nuklearnih aktivnosti. Iz sedišta agencije u Beèu izveštava dopisnik Glasa Amerike, Melani Sali.

Šef atomske agencije Ujedinjenih nacija Mohamed Elbaradej doputovao je u Libiju zajedno sa ekipom struènjaka za naoružanje, pošto je pukovnik Gadafi prethodno najavio da njegova zemlja želi da se oslobodi svog oružja za masovna uništavanja i otvori vrata medunarodnim inspekcijama. Oèekuje se da æe razgovori biti usredsredjeni na agresivne inspekcije Ujedinjenih nacija, bez posebne najave, koje su potrebne da bi se proverilo da li je Libija zaista ukinula svoj nuklearni program. Predstavnik Medjunarodne agencije za atomsku energiju Mark Gvozdecki, kaže da funkcioneri treba precizno da ustanove prirodu libijskih nuklearnih sposobnosti, koje su sve do prošle nedelje bile skrivene od njegove agencije:

”Oni su priznali da su imali mali program sa centrifugalnim mašinama i da su radili na obogaæivanju uranijuma. Nismo sigurni u to koje su druge elemente imali, ali ovo izgleda kao program u ranoj fazi.“

Gvozdecki je rekao da æe Medjunarodna agencija za atomsku energiju preduzeti mere za stopiranje bilo kakve libijske aktivnosti u vezi sa oružjem za masovna uništavanja. Agenciji je bilo poznato da Libija veæ više od jedne decenije radi na obogaæivanju uranijuma i da je uvozila prirodni uranijum, kršeæi time medjunarodne propise. Libija je sada saopštila da želi da ukine svoj program razvoja oružja za masovna uništavanja i da æe ponovo potpisati protokol kojim se omoguæuje atomskoj agenciji Ujedinjenih nacija da nenajavljeno poseæuje tajna nuklearna postrojenja. Agencija kaže da bi te inspekcije mogle da poènu veæ tokom iduæe nedelje. Oèekuje se da æe Mohamed Elbaradej u februaru podneti izveštaj bordu guvernera agencije o tome kako napreduju inspekcije u Libiji.