Hauard Din, postao jedan od vodeæih demokrata za nominaciju predsednièkog kandidata - 2003-11-27

Na ovaj dan put do Bele kuæe vodi kroz šarenoliki grad Heniker u Nju Hempširu, u kojem se nalazi koledž Nju Ingland. Za demokratskog predsednièkog kandidata, Hauarda Dina, to je još jedna prilika da zadobije podršku biraèa, jednog po jednog. Medju okupljenima na Koledžu Nju Ingland su mnoge demokrate voljne da izaberu kandidata medju devetoro takmièara koji je u stanju da porazi predsednika Buša na izborima iduæe godine. Drugi kandidati su veæ bili na ovom koledžu. Danas je red na Hauarda Dina:

“Mi imamo moæ da zadobijemo Belu kuæu 2004.godine i to je upravo ono što æemo uèiniti“.

Din je postao ozloglašen u demokratskoj trci po svom protivljenju ratu u Iraku od samog poèetka. To je izgleda pozitivno odjeknulo medju liberalnim demokratama koji su medju naglasnijim protivnicima predsednika Buša.

“ Moj zadatak u svojstvu komandanta amerièkih vojnih snaga, nije da pošaljem našu braæu i sestre, naše sinove i æerke niti naše unuke u stranu zemlju da vode borbu, a da prvo ne kažem naciji istinu o tome zašto tamo odlazimo.“

To je poruka koja nailazi na razumevanje kod demokratskih biraèa poput Bila Hraskija, penzionisanog nastavnika iz Peterburga u Nju Hempširu.

“On je gnevan povodom stanja stvari i to mi se dopada. Mislim da je Buš dobro obavio posao nakon napada 11 septembra i mislim da je dobro obavio posao u Avganistanu i pokazao dobre rukovodeæe sposobnosti. Ali sada oèigledno nema plan kako da smiri Irak i to me užasno uznemirava, jer Amerikanci tamo umiru zbog pomanjkanja takvog plana“.

U Nju Hempširu i na drugim mestima, rat u Iraku postao je glavno pitanje u bici za predsednièku nominaciju demokratske stranke. Dante Scala je profesor politièkih nauka u Koledžu At. Anselm u Manccesteru u Nju Hempssiru.

“Mislim da je rat sa Irakom postao pitanje podele medju demokratama u Nju Hempširu i Hauard Din je na onoj strani na kojoj je i veæina gradjana te države. To predstavlja veliku teškoæu za druge kandidate jer ja verujem da rat, više no bilo koje drugo pitanje deli Dina od drugih kandidata”.

Medjutim, postoji nešto drugo što privlaèi demokrate Hauardu Dinu i to je manje vezano za ono što on kaže, a više za naèin na koji to kaže. Još jednom da èujemo šta kaže penzionisani nastavnik Bil Hraski.

“Postoji neka vrsta svežine kod Dina, a to je direktni razgovor sa gradjanima što je zaista osvežavajuæe. A deo toga, mislim ta direktnost, poticce iz njegovog unutrašnjeg gneva i frustracije zbog onoga što se dešava danas u Americi”.

Primarni izbori u Nju Hempssiru æe biti održani nedelju dana nakon presednièkih odbora partijskih lidera u Ajovi, èime zapoèinje proces izbora kandidata sredinom januara. Ankete o javnom mnjenju ukazuju da bivši guverner Din uživa veliku prednost u Nju Hempssiru, primarno zbog njegove poruke i èinjenice da je poroveo veliki deo vremena u toj državi. Medjutim, rivali Hauarda Dina ne odustaju. U nedavnim debatama, drugi demokratski kandidati su intenzivirali svoje napade na rezultate Hauarda Dina u Vermontu i sada na pitanje da li je njegov otvoreni stil obaraæanja više negativna no pozitivna osobina.