Sjedinjene Države kritikuju Iran - 2003-05-27

Administracija predsednika Buša je saopštila da smatra da je Iran neadekvatno odgovorio na amerièke apele da preduzme mere protiv pripadnike Al Kaide. Medjutim, takodje je reèeno da Sjedinjene Države nisu prekinule kontakte sa iranskom vladom. Dopisnik Glasa Amerike, Dejvid Golast, izveštava iz Stejt Departmenta:

Funkcioneri administracije saopštavaju da Sjedinjene Države nisu prisustvovale sastanku sa Iranom koji je trebalo da bude održan prošle nedelje u Ženevi zbog informacija da je Iran pružio utoèište pripadnicima teroristièke organizacije Al Kaida. Medjutim, predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer i državni sekretar Kolin Pauel demantuju izveštaje u štampi da su amerièki kontakti sa Iranom, kako izgleda, prekinuti. Nakon sastanka sa predsednikom Madagaskara, Pauel je rekao novinarima da se amerièka politika prema Iranu, koja obuhvata dijalog, nastavlja, uprkos zabrinutostima povodom te politike:

”Mi ne odobravamo njihovu podršku teroristièkim aktivnostima. Jasno smo stavili do znanja tokom vecheg niza godina da ne odobravamo njihova nastojanja da razviju nuklearne kapacitete. Naša politika je dobro poznata i nisam svestan bilo kakvih promena one vrste o kojoj se nagadja“.

Iran, koji demantuje da svesno prikriva pripadnike Al Kaide, saopštio je u ponedeljak da je uhapsio nekoliko ljudi, za koje se sumnja da su pripadnici te grupe, mada je Bela kuæa okarakterisala ta nastojanja kao nedovoljna.