U Bagdadu i na severu i zapadu Iraka, u toku su borbe snaga koalicije sa pristalicama režima Sadama Huseina koji nastavljaju da se bore uprkos juèerašnjem slomu vlade - 2003-04-10

U Bagdadu i na severu i zapadu Iraka, u toku su borbe snaga koalicije sa pristalicama režima Sadama Huseina koji nastavljaju da se bore uprkos juèerašnjem slomu vlade. Iz sedišta Centralne komande u Kataru, izveštava Lari Džejms. Vojni zvaniènici su saopštili da se operacije vode na širem frontu - u Bagdadu i oko gradova na severu Iraka: Tikrita, Mosula i Kirkuka. Reporteri u Kirkuku su saopštili da su kurdski borci - ”Pešmerge“ ušli u grad, èemu se Turska oštro protivi. Šef operacija Centralne komande, general-potpukovnik Džin Renjuart izjavio je da su koalicione snage u kontaktu sa svim stranama u konfliktu i dodao da nije zabrinut da bi Turska mogla da reaguje radi zaštite onoga što smatra svojim interesom u toj oblasti.

”Nisam zabrinut da bi jedna strana pogrešno mogla da proceni drugu. Nastaviæemo da saradjujemo tesno sa obema stranama kako bismo bili sigurni da su naše namere jasne svima: vraæanje stabilnosti u zemlju što je pre moguæe.

Uprkos tome što su zauzele pozicije na pet razlièitih lokacija u Bagdadu, amerièke snage vode borbe na nekoliko mesta. General-potpukovnik Renjuart kaže da su vojne operacije u toj oblasti daleko od kraja.

”Bagdad još uvek nije najprijatnije mesto, buduæi da postoje delovi grada koje još uvek nisu obezbedile amerièke snage, niti neko drugi, a verujemo da još uvek postoje mesta na kojima se kriju preostali pripadnici Republikanske garde ili Specijalne Republikanske garde ili paravojnih snaga“.

Od kako je iraèka vlada izgubila kontrolu, èini se kao da je nestalo celo iraèko rukovodstvo. Od kada je u ponedeljak amerièki bombarder ispustio èetiri precizno navodjene bombe, teške gotovo jednu tonu, na zgradu u Bagdadu - u kojoj je, kako se veruje, iraèki lider održavao sastanak sa svojim savetnicima, sudbina Sadama Huseina je nepoznata. Prema izveštajima, prepadnici snaga za specijalne operacije posetili su mesto bombardovanja, pokušavajuæi da u ruševinama otkriju da li je Husein poginuo. Potraga za iraèkim liderom usmerana je sada na njegov rodni grad Tikrit, koji se nalazi 160 kilometara severo-zapadno od Bagdada, mada je bilo i nagadjanja da je iraèki lider pobegao u Siriju. Vojni lideri su saopštili da æe usredsrediti pažnju na podruèje oko grada Kaima, zbog njegovog strateški važnog položaja, ali su odbili da direktno povežu tamošnje operacije sa potragom za Sadamom Huseinom i drugim valdinim funkcionerima.