Severnokorejska vlast poziva narod na odupiranje Sjedinjenim Amerièkim Državama - 2003-01-01

U novogodišnjoj èestitici prenetoj u medijima kontrolisanim od strane severnokorejske vlade apeluje se na gradjanje da “izgrade snažnu naciju” oko oružanih snaga da bi se oduprli SAD. Pjongjang je saopštio da Vašington preti da æe korisititi nuklearno oružje protiv te izolovane staljinistièke države.

Napetosti se poveæavaju veæ dva meseca, pošto je Vašington obelodanio da je Severna Koreja potvrdila da je prekršila meðunarodne sporazume radeæi na izgradnji nuklearnog oružja. Prošlog meseca, Pjongjang je ponovno aktivirao jedan iskljuèeni nuklearni reaktor, koji može da proizvodi osnovni materijal za izradu atomskih bombi. Severna Koreja je u utorak proterala funkcionere iz Agencije UN za nadziranje proizvodnje nuklearnog oružja.

Južna Koreja šalje vodeæe diplomate u Japan, Rusiju i Kinu radi razgovora o tim pitanjima. Južnokorjeski zamenik ministra inostranih poslova, Li Te Sik, stigao je u Peking radi razgovora, koji bi trebalo da poènu sutra. Kina je severnokorejski sused, najbliži prijatelj i glavni trgovinski partner. Ostale zemlje se nadaju da ce Peking moæi da privoli Pjongjang da okonèa svoj nuklearni program.