Izraelske snage ubile tri odrasla Palestinca i jedno dete - 2002-10-13

Palestinski lekari i oèevici su naveli da je èetvorogodišnji deèak poginuo u krevetu kada se kuæa njegovih roditelja srušila u gradiæu Rafaku. Kuæa se srušila u eksploziji susedne kuæe koju su digli u vazduh izraelski vojnici. Izraelska vojna komanda je saopštila da je digla u vazduh mrežu tunela kroz koje je krijumèareno oružje iz Egipta.

Jutros u Rafahu, žitelji su izvestili da su izraelski vojnici podržani tenkovima i buldožerima ušli u taj gradiæ i ubili jednog dvadeste šestogodišnjeg Palesinca. U drugom incidentu izraelski vojnici su ubili u razmeni vatre dva èoveka koja su nosila jurišne puške i eksploziv i pokušala da uðu u jevrejsko naselje Mošad Jevul. Dvojica izraelskih vojnika su lakše ranjena u tom okršaju. Naselje Mošad Jevul se nalazi blizu budno èuvane granice sa Egiptom i nekoliko kilometara od utvrðene granice izmeðu Izraela i pojasa Gaze.

U meðuvremenu, na Zapadnoj obali, izraelska vojska je ukinula policijski èas u Tulkaremu, Ramali i Dženinu koji su pod palestinskom upravom. Policijski èas je ukinut posle medijskih izveštaja da amerièka vlada želi da se izraelske trupe povuku iz još nekih gradova na Zapadnoj obali da bi se olakšali životni uslovi Palestinaca. Posle palestinske kampanje samoubilaèkih bombaških napada u junu ove godine izrealske trupe su preuzele kontrolu u veæini palestinskih gradova na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Arijel Šaron je naglasio da nema nameru da trajno drži izraelske trupe na Zapadnoj obali. Prema njegovim reèima, povlaèenje zavisi od sposobnosti i volje palestinskih bezbednosnih snaga da spreèe napade palestinskih ekstremnih grupa na Izraelce. Premijer Šaron æe se sastati sa predsednikom Džordžom Bušom u iduæu sredu u Beloj kuæi.