Parlament CG ponovo usvojio sporne zakone - 2002-07-29

Na ekspresno zakazanoj sjednici parlamenta, poslanici Liberalnog saveza i koalicije za Jugoslaviju, gotovo bez rasprave, ponovo su usvojili izmjene tri sporna zakona, uprkos juèerasnjoj preporuci Evropske unije da se saèeka dolazak delegacije OEBS-a i Savjeta Evrope koji u Podgoricu stižu 1. avgusta. Uoèi zajedanja,odbijen je predlog DPS da se sjednica odloži, rekao je portparol DPS Igor Lukšiæ:

“Ne želimo da legitimišemo tiraniju veæine i ne želimo da uèestvujemo u ignorisanju preporuka EU koji su se založili da sve strane saèekaju misljenje OEBS-a i Savjeta Evrope prije negoli povuku bilo kakav potez u oblasti regulisanja medija i u oblasti izbora odbornika i poslanika”. Na sjednici, koja je trajala nepun sat, poslanik Liberalnog saveza Miroslav Vickoviæ proèitao je pismo upuæeno predsjedniku Djukanoviæu u kome se odbacuju njegovi razlozi za ponovno razmatranje spornih zakona:

“Apsolutno ne stoje kvalifikacije koje su se èule ovih dana u crnogorskoj javnosti da je to put u prošlost, da je to povratak nazad, da je to udar u temelje demokratije. Naprotiv, ovi zakoni æe omoguæiti, do usvajanja sistemskog seta zakona koji sistemski mijenjaju medijsku strukturu u Crnoj Gori, ravnopravnu utakmicu na izborima. Dakle, neæe biti nikakvog monopola kao što je do sad bilo”.

I Generalni sekretar Savjeta Evrope Valter Švimer u pismu upuæenom danas predsjedniku Crne Gore Milu Djukanoviæu izrazio je žaljenje što Skupština nije usvojila tri sistemska medijska zakona pripremljena po evropskim standardima.

Inaèe, po odredbama crnogorskog Ustava, predsjednik Djukanoviæ je dužan da potpiše zakone, nakon što ih parlament ponovo izglasa. Medjutim, norma ne propisuje u kojem je roku predsjednik obavezan da to uèini, pa se u situaciji kada ne postoji Ustavni sud, može oèekivati da Djukanoviæ sam odredi koji æe to rok biti. Sudeæi po onome što se danas moglo èuti iz vrha crnogorske vlasti, nije nemoguæe da Djukanoviæ potpiše zakone, ali tek nakon izbora zakazanih za 6. oktobar.