Izrael traži odlaganje slanja misije UN u Dženin - 2002-04-26

U saopštenju kancelarije premijera Ariela Šarona se kaže da Izrael želi da odloži dolazak tog tima dok se dalje ne razjasne njegov sastav i mandat. U istom saopštenju se navodi da se ”interpretacija koju je Izrael primio pred dolazak tima za utvrdjivanje èinjenènog stanja ne poklapa sa njegovim mandatom sadržanim u odluci Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija “da se sprovede istraga o sukobima izmedju izraelskih trupa i palestinskih naoružanih napadaca u izbeglièkom logoru Dženin“.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan je rekao da bi taj tim trebalo da stigne na Bliski istok sutra. Palestinci optužuju izraelske vojnike za masakr civila u logoru u Dženinu, što je optužba koju Izrael demantuje. Izrael želi da tim za utvrdjivanje èinjeniènog stanja ukljuèi više vojnih struènjaka, kako bi se istraga ogranièila na sukob u Dženinu i palestinske teroristièke aktivnosti u samom logoru.

Izrael tvrdi da je grupa od 23 bombaša samoubica iz Dženina ubila desetine Izraelaca. Izrael takodje traži imunitet za svoje gradjane koji budu svedoèili pred tom komisijom.