Britanski premijer Bler izneo podatke o povezanosti Osame bin Ladena sa teroristièkim napadima 11. septembra - 2001-10-04

Premijer Toni Bler je izvestio èlanove parlamenta da su trojica od devetanest samoubilaèkih otmièara aviona okrivljenih za napade izvršene 11. septembra identifikovana kao saradnici Osame bin Ladena. Ta trojica su - po reèima premijera Blera - takodje igrala “glavnu ulogu” u napadima na dve americke ambasade 1998. godine u Africi i u prošlogodišnjem napadu na amerièki razaraè “Koul” (Cole)u Jemenu. Premijer Bler je naglasio da postoji jasna veza Osame bin Ladena i njegove organizacije Al-Kaida sa samoubilackim avionskim napadima 11. septembra u Americi: “Pred 11. septembar bin Laden je rekao svojim saradnicima da priprema veliku operaciju protiv Amerike. Razni ljudi su bili upozoreni da se vrate u Avganistan zbog operacije 11. ili oko 11. septembra. I, što je još važnije, jedan od najbližih bin Ladenovih saradnika je jasno rekao da je pomogao u planiranju napada 11. Septembra, priznavši umešanost organizacije Al-Kaida.

Premijer Bler je ukazao da ima još, po njegovim reèima, “osetljivih obaveštajnih” podataka koje ne može izneti u javnost iz bezbednosnih razloga. Konzervativni opozicioni lider Ien Dankan Smit (Ian Duncan Smith) je naveo u parlamentu da ga je državna obaveštajna služba izvestila o svojim nalazima i da su dokazi uverljivi: “Premijer Bler je mozda podelio vise sa mnom nego što može izneti ovde danas. I na osnovu toga, uveren sam da su Osama bin Laden, Al-Kaida i Taliban krivi za ono za šta su optueni.” Osama bin Laden je porekao bilo kakvu umešanost u napade 11. septembra u Americi, dok su talibanske vlasti u Avganistanu odbile da ga izruèe amerièkim vlastima. Premijer Bler se obratio parlamentu u Londonu pred odlazak u Moskvu u novoj fazi tekuæih diplomatskih aktivnosti u ime svetske koalicije protiv terorizma.