Kušner: Srbija i Kosovo u EU kao nezavisne države

Kušner: Srbija i Kosovo u EU kao nezavisne države

<!-- IMAGE -->

"Kosovo i Srbija će jednog dana biti u Evropskoj uniji kao dve nezavisne države," poručio je danas u Prištini ministar inostranih poslova Francuske Bernard Kušner. On je kazao da je za Francusku nezavisnost Kosova nepovratna i da to i drugi treba da shvate.

Obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova ministar inostranih poslova Francuske Bernar Kušner rekao je da će Kosovo i Srbija jednog dana pronaći svoj put ka Evropskoj Uniji, kao dve nezavisne države i istakao da je dijalog izmedju ove dve države preduslov za to. Kušner je na svečanoj sednici Skupštine, koja je sazvana u njegovu čast, naglasio i da je pomirenje izmedju Srbije i Kosova vrlo moguće.

“Na vama je odgovornost da počnete dijalog sa predstavnicima srpske zajednice. Pokušajte da razumete njihove strahove, njihove sumnje, jer takve su bile i vaše, nije toliko daleko, da li ste zaboravil…. Srpsko pravoslavlje je rodjeno ovde na Kosovu. Ovo je još jedna prilika za vaš susret i pomirenje”, rekao je Kušner.

Na pitanje novinara da li je zadovoljan istragom u slučaju 14 ubijenih žetelaca u Starom Gracku 1999. Godine, u vreme kada je on bio šef UNMIK-a na Kosovu, Kušner je rekao.

“To je jedan od najtužnijih dana u mom životu, sećam se koliko smo žurili da stignemo u to selo. Ja sam tada bio specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i smatrao sam se delimično odgovornim za taj slučaj. Inače ne znam ko su izvršioci tog zločina…”, kazao je Bernard Kušner

Prilikom današnje posete Kušnera Prištini bilo je i nekoliko, za novinare zanimljivih situacija. - Nakon što se pre početka svog govora pred poslanicima Skupštine Kosova izljubio sa nekoliko ministara, bivši šef UNMIK-a je ispred kabineta predsednika Kosova, koji ga je čekao na samim vratima kabineta, više od pet minuta razgovarao telefonom.

Bernard Kušner će na Kosovu ostati i sutra kada će razgovarati sa šefom Medjunarodne civilne kancelarije u Prištini Piterom Fejtom, šefom EULEKS-a Ivom De Kermabonom , a posetiće i Gračanicu gde će razgovarati sa gradonačelnikom Bojanom Stojanovićem.